«Украинский турист забаррикадировался в номере турецкого отеля и отказывается выходить: «Не хочу я возвращаться в Козлятин. У нас птицы, когда единственный раз из Козлятина на юг улетали, они улетали не клином, а надписью «СЛАВА БОГУ!» И крестились двумя лапками… У меня козлятинская болезнь. Как морская. Идешь по городу и тебя тошнит. Козлятин — это город между Винницей и днищем. В Козлятине даже не знают, что такое Турция. Мы думаем, что за пределами Козлятина ров, огромный обрыв с кипящей лавой. У нас в Козлятине вообще выхода нет. Там каждый друг друга хочет убить. Город такой», — жартував Євген Кошовий.

Втім, чорний гумор «кварталівців» замість посмішок та чудового настрою у більшості жителів Козятина викликав образу. Мовляв, у цій мініатюрі артисти продемонстрували ненависть до міста, видумавши для нього жахливу назву. Деякі навіть написали листи до Електронної книги скарг, офіційної групи «Квартал 95» та погрожують судами.

– Я житель міста Козятина. Чи потрібно сміятись над собою? Та без проблем, сам люблю це. Але вибачте, цей тупий набір вульгарщини, образ, цей несмак НЕ Є ГУМОРОМ. Ви дійсно думаєте, що «95-й» сидів і вибирав найгірше місто України за різними показниками, вивчав діяльність влади, питав думку мешканців, щоб використати саме Козятин у «гостро сатиричному номері» з метою висміяти недоліки? Та вони «клали» на всіх вас, любі козятинці, і на все, що тут відбувається! Хоч не полінувались років 5 тому приїхати з Катеринчуком заробити трохи грошенят на політпіарі і дати концертик на стадіоні, — обурюється Олесандр Крисков. — Гроші не пахнуть, навіть в Козятині? Дехто з козятинців пропонував збирати громадські слухання, запрошувати «95-й», розібратись в ситуації. Та забагато честі! А от найняти толкових юристів і від всієї громади подати в суд – було б у самий раз! Все має свою ціну, і такі «жарти» теж. До речі, був би чудовий прецедент на майбутнє.

Аналогічна думка і в депутата Козятинської міської ради Надії Якимової.

– Ми дуже незадоволені тим, як «прославили» наше містечко. Між іншим, тут працюють люди, герої праці, чемпіони Європи та світу зі спорту. В нас є ким пишатися. У Козятині найкрасивіший залізничний вокзал, чудовий музей міста, тут сильні школи з дуже талановитими людьми. Тут свій басейн та спортивна школа. Наші учні займають призові місця в Україні та області з профільних предметів. У нас багато залізничників, якими пишається країна. То ж після побаченого меж нашому обуренню немає. Люди почуваються приниженими. Пригадую, що свого часу «95 квартал» був у нас, і зустріли його дуже доброзичливо. Більше такого не буде. Вимагаю публічного вибачення.

Тож чи є за що ображатися козятинців – ми запитали у хлопців з «Кварталу 95». І ось яку відповідь отримали від їх прес-служби:

– На офіційну скаргу шановного громадянина Євгенія з міста Козятин Вінницької області поспішаємо повідомити, що вигадана назва міста Козлятин, яке фігурувало в останньому випуску «Вечірнього кварталу», не має нічого спільного з містом Козятин, а також з наступними населеними пунктами: Козляничі Чернігівської області, Козлин Рівненської області, Козлиничі Волинської області, Козлов і Козин Київської області. До речі, в тій же Вінницькій області є ще Козлівка і Козинці. Всі персонажі і назви у «Вечірньому кварталі» вигадані, а збіги — випадкові. Що, власне, і підтверджує громадянин Євген у своїй скарзі: «Ніколи наше місто НЕ називали» Казлятін». Саме так. Зате тепер, коли завдяки «Вечірньому кварталу» до маленьких міст і населених пунктів зі співзвучними назвами виникне підвищена увага, можливо, місцева влада зверне увагу на розвиток місцевої інфраструктури.

Віталіна Володимирова