Палій вирвав з рук Моргунова мікрофон, коли мер Вінниці з Валерієм Коровієм вітали відкриття міжнародного свята.

– Він не має морального права говорити тут за Шевченка, бо під його керівництвом двічі зносили і викрадали пам’ятники пророку України, ганьбили Вінниччину на весь світ — заявив відомий майданівець.

– «Влада має посипати голову попелом», перш ніж вийти до народу і прославляти Шевченка після того, як його бюсти, поставлені Майданом, двічі зносили і викрадали вночі, побивши активістів, – скандували у залі представники Майдану, які впродовж років захищали Шевченка на центральній площі.

Такі протести на святі були повною несподіванкою для міжнародних послів та делегацій, представників Кабміну. Але більшість сприйняла такі протести вінничан позитивно і «згладила» скандал..

– У Вінниці є демократія і громадяни, які мають можливість навіть так відстоювати свої права. І я сприймаю це як позитив. Я приїду і розкажу про це Лукашенку. Бо за критику влади я в Білоусії, як оппонент Лукашенка на виборах, був запроторений за грати, — коментув події гість фестивалю з Білорусії.

— Борітеся – поборете… Кажу нам і вам.  З Чернечої гори дуже добре видно, що робить влада для народу, а де лише пустословить, — підкреслювали письменники, запрошені з інших міст, що виступали.

— Для чого було виривати мікрофон, показувати таке безкультур’я всьому світові? Хіба не міг Валерій Палій після того як виступили керівники міста та області, вийти на сцену як засновник Вінницького руху і сказати все, що він думає? Це я вже після заходів намагалась роз’яснити пану Валерію, але він мене обізвав «оспівувачкою червоної епохи» і запроданкою. Так не можна, – коментує події письменниця Ніна Гнатюк.

– Ми будемо всі дні, доки у Вінниці триватимуть міжнародні Шевченківські слухання, ходити по заходах і доносити до гостей свята, міджнародних делегацій правду про те, яку наругу вчинили над Шевченком у Вінниці. Про те, що це єдиний обласний центр України, де немає достойного пам’ятника Кобзарю. Є лише паркова композиція затиснута в Мури, — запевняли нашого корреспондента громадські активісти.

– І вчинок Валерія Михайловича був вимушений, адже стосовно тих, хто виходив на Шевченківські мітинги і вночі чергував, охороняючи бюст Шевченка, затосували силу, поліція не зупинила найнятих владою тітушок. Палію розбили голову, побили відому майданівку та волонтерку Людмилу Бобровську… Хіба таке можливе в цивілізованій Вінниччині? – заявили представники Ради Майданів Вінниччини, що організовано із прапором прийшли на цей міжнародний захід.

Активісти Майдану серед гостей поширили листівку в якій детально роповіли про епопею із знесенням символу Вінницького майдану – Тараса Шевченка. До та після свята на площі продовжились читання віршів Шевченка, ініційовані активістами. Цікаво, що це вже були 1400-ті слухання, які пройшли у Вінниці з ініціативи захисників Шевченка.

Тетяна Квасюк