Поминальна батьківська субота перед Святою Трійцею вважається найбільшою. Парастас для особливого поминання усіх померлих християн розпочинається на вечірньому богослужінні у п’ятницю. На панахиду у церкву прийнято нести 3 речі: хліб, свічку та записку з іменами померлих родичів. Зазвичай люди беруть на панахиду щось із солодкого, воду, фрукти чи овочі та олію, щоб все необхідне мали на тому світі душі померлих. Батюшки наголошують, що принесене не просто залишити на столику чи роздати жебракам і піти із церкви, а дуже важливо особисто бути присутнім на богослужінні й з усіма помолитися за своїх спочилих рідних.

Традиція поминати померлих напередодні Трійці, тобто свята заснування Церкви Христової, бере початок з апостольських часів. Коли через 50 днів після Воскресіння Ісуса Христа зійшов на апостолів Святий Дух, то звершилася довгоочікувана справа спасіння всього людства, а не тільки тих, котрі жили у ті часи. Троїцьку батьківську суботу відзначали перші християни і поминали всіх, хто не дожив до цього дня, але потребував спасіння.

– Батьківською називається Троїцька поминальна субота тому, що батьки найближче до своїх дітей – пов’язані кровними узами,- каже священик Спасо-Преображенського собору м.Вінниці. – Поминають зазвичай спочатку тих, хто ближче по плоті, а це – спочилі батьки та діди, прародичі. Так як наші рідні в частіших випадках йдуть в інший світ із пристрастями та гріхами, тому за них рідні просять у Господа прощення.

Після поминального богослужіння рекомендується піти на цвинтар, щоб пом’янути покійних там. При цьому Церква забороняє застілля та випивку на могилах.

У перший день Святої Трійці у багатьох селах Вінниччини та у Вінниці на цвинтарі П’ятничан відбуваються Проводи. Для зручності добирання до міського кладовища ім.Ольги Кобилянської буде організовано безкоштовне перевезення вінничан. 35 автобусів курсуватимуть у Вінниці від площі Гагаріна до вулиці О.Кобилянської та у зворотньому напрямку з 7 до 17 год.