Для відновлювальних робіт цієї перлини подільської архітектури, пам’ятки національного значення, департамент будівництвa, містобудувaння тa aрхітектури Вінницької облaсної держaвної aдміністрaції вже проводить тендер. Очікувaнa вaртість зaкупівлі – 8,326 млн. гривень, вже оголошена на сайті Prozorro. Роботи з реставрації планують проводити протягом 2018 – 2019 років. Фінансування – з Державного фонду регіонального розвитку (90%) та обласного бюджету (10%).Палацу повернуть початковий вигляд – жовті стіни, білі колони та покрівлю зеленого кольору.

Цей маєток, в котрому нині розміщена школа-інтернат, перебудований у 1805 році Станіславом Комаром. До цього там 200 років жила родина шляхтичів Косаківських. Остання з Косаківських — Катерина (Потоцька) відмовилася присягнути на вірність Катерині ІІ і за це імператриця конфіскувала у неї маєток і подарувала його більш лояльному до Росії Станіславу Комару. Друга зірка маєтку — його донька Дельфіна. Ця відома красуня, дружина Мечислава Потоцького і муза Фредеріка Шопена, котрий був її вчителем гри на фортепіано, народилася у Мурованих Курилівцях, у стінах палацу, котрі стали свідками багатьох історій і драм.

Будівля вже давно потребувала капітального ремонту. Тож всі мешканці райцентру дуже сподіваються, що після реставрації палац стане ще однією принадою для туристів.

Тетяна ВЕРБИЦЬКА