Нині Козятин потужно розвивається, змінюється на очах. Відкриття оновленої Козятинської КДЮСШ, урочисте відкриття після ремонту Козятинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги, ознайомлення з роботою ЦНАПу і зустріч із сільськими, селищними головами та головами об’єднаних територіальних громад Козятинщини — такою була програма робочої поїздки Валерія Коровія, голови Вінницької ОДА, у місто залізничників 15 травня.

…Козятинські юні спортсмени жартували, що нічку не спали, готуючись до виступів на відкритті реконструйованої комплексної ДЮСШ. Волейболісти, баскетболісти, стрільці, футболісти, легкоатлети, гімнасти, плавці та каратисти — показали себе у всій красі! Та й як їм було не старатись, адже після трирічного ремонту вартістю 3 млн грн. (з обласного і міського бюджетів) у спортзалі буквально сяяли стіни і підлога, виблискували чистотою душові кабінки та ін. приміщення, розраховані на активні заняття півтисячі козятинських спортсменів…

– Нарешті нам є де розмістити наші кубки за спортивні перемоги! — раділа директор закладу Лариса Сивобородько.

– Ви діти України, найкращі, найталановитіші, і ми, дорослі, зробимо все для того, щоб ви навчались і зростали в комфортних умовах! — звернувся до вихованців КДЮСШ Валерій Коровій.

Не обійшлось без конкретних цифр і на відкритті міського медцентру. За словами Олександра Пузира, міського голови Козятина, загалом ЦПМСД коштував майже 3 млн грн., з них половина пішла на капремонт занедбаної поліклініки, переданої з обласної у міську комунальну власність. Центр вже зараз готовий приймати 25 тис. мешканців Козятина і 10 тис. жителів ближніх сіл. Відвідувачів насамперед зустрічає реєстратура і фото сімейних лікарів, з якими козятинчани можуть скласти угоди про надання медпослуг.

– «Первинка» першою має відчути позитивні зміни в оплаті праці лікарів! — обнадіяв медиків Валерій Коровій. — Але вам доведеться запроваджувати нові технології: телемедицину, систему е-обліку, е-карток пацієнтів і електронний обмін даними з «вторинкою».

Козятинський ЦНАП, на ремонт якого у 2017 році з місцевого бюджету виділено більше 1 млн грн., нині надає 304 види адмінпослуг. Тут створені всі необхідні умови, зручний графік роботи без перерв і неприйомних годин.

Мовою фактів очільник області звернувся до сільських і селищних голів Козятинщини.

– За три роки місцеві бюджети зросли з 3-х до 9-ти млрд, бюджети розвитку – з 250 млн до 2 млрд 900 тис. грн. В область йде 15% ПДФО, а 60% — в райони. ОТГ мають можливість розпоряджатись землями сільгосппризначення поза межами населених пунктів, а раніше це робив Держгеокадастр, — зазначив Валерій Коровій. — Держава не просто передає на місця фінанси, але й відповідні повноваження щодо освіти, охорони здоров’я, життєзабезпечення та екології.

Рейдерські захоплення земельних паїв, занижена орендна плата, обміління сільських водойм, участь у грантових програмах… Болючі питання та шляхи їхнього вирішення обговорили цього дня у Козятині представники місцевого самоврядування разом з обласною владою.