Все частіше громадяни України ідуть за захистом своїх прав аж до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), що знаходиться у французькому місті Страсбург. Наш земляк, вінничанин Микола Яворовенко, виграв сім справ в ЄСПЛ. Пан Микола погодився відповісти на наші запитання.

– Вас можна привітати з таким успіхом, це ж рекорд.

– Дякую. Ще на початку 2015 року побував перший раз у Франції. На той час вже мав виграних три справи в ЄСПЛ. Коли ми з дочкою Надею перебували в приміщенні суду, побачив на одному із стендів у фойє своє прізвище і прапор України, попросив її перекласти. Дочка п’ятий рік навчається у Парижі на юриста міжнародного права, вона була мені перекладачем з англійської і французької мов. Ось і переклала, що це дослівно – як шлях до успіху в захисті прав людини, і я на першому місці, бо виграв найбільше справ — три (на той час). Друге-десяте місця поділили представники Бельгії, Греції, Польщі, Португалії, Росії, Румунії, Туреччини, Хорватії і Франції — виграли по дві справи.

До цього доробку в останні два роки я ще виграв чотири справи в ЄСПЛ, і всього їх у мене сім. У березні цього року до Вінниці завітали представник Реєстру рекордів України Віталій Зонін і Діма Комаров, відомий по телепередачах «Світ навиворіт» каналу «1+1». Я мав з ними зустріч. Подарували мені чудовий альбом Рекордів України випуску 2018-го, що щорічно оновлюється. Ознайомились з матеріалами, оформили заявку на рекорд України. Сказали, що також подадуть заявку в Книгу рекордів Гіннеса. Діма Комаров сказав, що його нічим не здивуєш, але це неймовірно.

– А які матеріальні вигоди від рішень ЄСПЛ?

– По кожному з рішень суду держава виплатила 2 тисячі євро моральної шкоди, або, як у рішенні зазначено, сатисфакцію та ще зобов’язана виконати в тримісячний строк рішення українських судів, по яких затримувались виплати, або переглянула їх, якщо вони не влаштовують мене. Простіше, це процес відновлення порушених прав людини.

– Виграти сім справ в ЄСПЛ — це престижно для України?

– Скоріше навпаки, це говорить про стан правосуддя в країні. Із семи справ дві стосуються неправильного рішення українських судів, а п’ять — це невиконання судових рішень. Тут вина на Державній виконавчій службі, бо це завершальна стадія процесу.

Вони й зараз намагаються «притормозити» виконання одного з рішень Євросуду. Але в кінцевому підсумку це тільки збільшує суму виплат за затримку виконання рішення суду, і тому я звернувся до ЄСПЛ про те, що держава невчасно виконує рішення суду, і отримав відповідь, що Велика Палата Європейського суду розпочала процедуру з інформування Комітету Міністрів Ради Європи для застосування санкцій за таке неподобство.

– У суспільстві великі нарікання на корумпованість суддів. Що ви скажете щодо цього?

– Таке є. Це проблема суду, і з нею потрібно боротися через Європейський суд.

– Що можете порекомендувати вінничанам, права яких порушені?

– Якщо ваші права порушені і ви пройшли всі судові інстанції та впевнені в своїй правоті, тоді вам відкрита дорога до ЄСПЛ. Наполегливість, терпіння і віра в справедливість — запорука успіху. Звичайно, потрібно знати, вміти та дотримуватись правил і регламенту суду, але то вже справа друга. Головне результат, коли ім’ям Європи оголошують вердикт, що ти переміг цілу державу з її бюрократичним апаратом, то це дійсно велика особиста перемога за правду і справедливість, а вона є, і за неї варто боротися.

Сергій ГОЛОВКО