Вже 17 років не рахували українців, і ніхто не назве точної цифри, скільки нас, хоч Держстат щороку звітує про кількість народжених та померлих. За такими даними торік в Україні офіційно проживало 42,3 млн людей. Однак всі розуміють, що цифри “плаваючі”, бо, за неофіційними даними, понад 15 млн українців виїхали за кордон, а тут, в кращому разі, прописані й проживають віртуально.

Останній перепис в Україні був у 2001 році. Тоді нарахували 48 млн 457 тис. осіб. Наступний перепис українців був запланований на 2012 рік, бо, за правилами ООН, повинен проводитися хоча б кожні 10 років. Однак через нестачу коштів цей соціально важливий процес перенесено на 2020 рік. За даними Мінфіну, на це потрібно приблизно 2,5 мільярда грн. Хоч неозброєним оком видно з даних статистики, що населення України скорочується катастрофічними темпами: протягом року помирає приблизно 200 тисяч осіб, а народжується, наприклад, на Вінниччині, майже утричі менше…

За даними Держстату, чисельність українців дуже помітно скорочується з 1994 року. Наприклад, у 2014 році країна недорахувалася майже 2,5 млн, бо не враховувалися жителі окупованих Криму та Донбасу.

Віце-прем’єр міністр України Павло Розенко каже, що питання перепису сьогодні не тільки технічне, але й політичне.

– Кожен із нас відчуває необхідність перепису в своїй діяльності, починаючи від формування держбюджету, закінчуючи потребами у культурній та освітній сферах, – наголошує чиновник. – У нас окупована частина території, і ми фізично не можемо провести перепис.

Відтак перепис запланований на 2020 рік. У спецкомісію з підрахунку українців увійдуть міністри соціальної політики, юстиції і фінансів.

Технології перепису ще невідомі. Адже, крім звичних паперових бланків, за європейською практикою можуть українців рахувати при допомозі переносних електронних носіїв. Онлайн-перепис проводили у Болгарії, Ірані, де мешканці заповнювали на спеціальному сайті анкету і отримували код.

Вінничани кажуть, що перепис уже розпочався під видом підписання декларацій з лікарями. Завдяки таким записам, які вносяться у комп’ютер, чітко вказуються дані про людину, сім’ю і конкретне місце прописки. Однак така цифра поки ще далека від істинної: в Україні підписали декларації майже 4 млн жителів, на Вінниччині – трохи менше 200 тисяч від проживаючих майже 1,4 млн вінничан. Але й тут можуть фігурувати “мертві душі”, які реально проживають та працюють за кордоном, а в Україні прописані і приїздять додому раз у рік чи два роки, але входять до чисельності населення.