24 травня 1943 року у Вінниці розпочались розкопки таємних могил розстріляних репресованих у 1937-38 роках. Проходили вони під патронатом Міжнародного Червоного Хреста, і до Вінниці приїхали представники 12 країн світу. Вони фіксували знахідки та тих, кого упізнали. Їх результати шокували світ – було піднято з таємних могил НКВД до 10000 закатованих.  Всіх, за найменшими підрахунками, було більше 25000.  Ця трагедія  увійшла в світову історію як перший масштабний задокументований злочин проти людства. Описана в книгах, які вийшли у США, Європі. За цей злочин досі ніхто не покараний.

З ініціативи «33-го каналу» та комісії з питань свободи слова облради  представники нашого видання і депутати Вінницької обласної та міської рад від «Батьківщини» Владислав Рой, Ганна Давиденко, Тетяна Редько, Людмила Щербаківська, громадські активісти та просто небайдужі вінничани відвідали меморіальні пам’ятники та хрести, поставлені на місцях поховання невинно убитих, та поклали до них квіти.

Помолились, згадали ті страшні події і закликали міські та обласну владу більше популяризувати події нашого минулого, цю трагедію та достойно вшанувати закатованих земляків.

Чому над вінницькими катами не  було Нюрнберзького процесу і спогади вінничан, які відгукнулись на нашу попередню публікацію, – читайте в «33-му» та дивіться на відео.