Організаторка туристичної організації «Кузня зеленого туризму «Видноколо» Віта Омельчук каже: нині вінничани активно цікавляться рідним краєм і потроху починають ним мандрувати.

– Зараз найпопулярніші туристичні об’єкти Вінниччини — це Буша Ямпільського району та Свято-Усікновенський монастир у Лядовій Могилів-Подільського району. Тут неймовірна природа, чимало пам’яток історії, культури та налагоджена інфраструктура. Можна заночувати у будинках зі зручностями, замовити харчування та екскурсії.

Втім, не менш цікавим, але поки ще не досить популярним є відпочинок на рукотворному острові «Тузла-2» у Ольгополі Чечельницького району, — каже Віта. — Посеред ставка у 70 гектарів місцеві ентузіасти насипали справжній острів. Там є будинки для відпочинку, зони для барбекю, і навіть просто у ставку можна грати у водний волейбол. Ще одна цікава місцина — лісівничий еколого-просвітницький комплекс у Дашівському лісомисливському господарстві.

Це сучасний стрілецький тир, навчальний лісовий клас, кімнати відпочинку, кав’ярня, магазин, місця для дозвілля.

Актуальне місце для відпочинку, емоційного заряду та естетичного задоволення — Долина ірисів у селі Снітків Мурованокуриловецького району. Зараз на площі 13 гектарів, на вихідні, цвітіння обіцяє бути інтенсивним. До того ж, якщо їхати у тому напрямку, можна завітати до палацу Комара в Мурованих Курилівцях. Це досить нетиповий палац для нашої місцевості.

Недалеко від Вінниці популярними серед туристів є кар’єр у Черепашинцях Калинівського району або ж каскад водоспадів у Демидівці, що на Жмеринщині.

– Щодо цін, то на день відпочинку на одну людину потрібно 400 гривень. Сюди входять проїзд, харчування, розваги та дозвілля. Дводенна мандрівка, як показує досвід, більш атмосферна та відпочинкова, аніж екскурсійна, — додає Віта Омельчук. — Тут ще враховується ночівля та збільшується кількість прийомів їжі, тому коштуватиме близько 700 гривень. Ночівля в садибах у залежності від умов коштує від 70 до 200 гривень. Один прийом їжі – 50-70 гривень. Ціни у музеях Вінниччини – різноманітні, у селах це переважно благодійні внески. Вінничанам пропонують чимало майстер-класів: виготовлення витинанки, ліплення з глини, оберегова лялька, тесання з каменю та кування підкови. Їхня середня ціна – 50 гривень.