Уявіть собі — в колекції господині понад 200 сортів ірисів, кольорова палітра яких дійсно вражає. Вирощувати півники можете і ви, адже, за словами пані Тетяни, це зовсім нескладно.

– Свого часу квіти вирощувала моя мама. Тільки як з’явиться якась новинка — першою її висаджувала у квітнику. А ще вона дуже любили півонії, клематиси та звичайні півники. Своє захоплення мама передала мені. Коли я вийшла заміж та переїхала до Орлівки, на сусідському городі побачила неймовірної краси іриси, які привезла із Москви родичка своїй бабусі. Я тоді подумати не могла, що існує стільки сортів та відтінків цих квітів. Тож я виміняла і собі ірисів у сусідки та стала ними цікавитись, — розповідає Тетяна. — Так і займаюсь ними вже 22 роки. Більшість ірисів зарубіжних селекцій. Високорослих — більше 150. Карликових близько 90. Останні нині користуються попитом через свою високу транспортабельність та компактність. Щодо забарвлень, то вершиною моїх бажань був оранжевий. Побачила його в одному із журналів. Замовила і тепер маю два таких сорти.

Для улюблених ірисів Тетяна Волошин відвела місце поблизу будинку, у садочку та на городі. Побачити цю красу сходяться односельчани, молодь охоче фотографується та називає подвір’я господині «ірисовим раєм».

– Ранок починаю з того, що йду до квітів та дивлюсь, яка перша розцвіла. Загалом догляд за ірисами не потребує великих зусиль, — додає пані Тетяна. — Вони невибагливі до грунту, майже нічим їх не підживлюю. Лише кроплю від шкідників і піддобрюю попелом, бо іриси не люблять надмірної вологи. За всю практику кілька разів лише зустрічалась коренева гниль, але квіти я врятувала вчасно. Коли дощ, то на листках може бути плямистість. Але це лише впливає на декоративний вигляд рослини.

Додамо, що ірис люди знають вже чотири тисячі років. Його зображення було на полотнах Ван Гога та Клода Моне. Ірис символізував модерн, його зображали на фасадах будинків. Іриси вже давно визнані квітникарями США, Японії, Канади, Австралії, Нової Зеландії. Та чи не найбільше іриси люблять в Ірані, де їх вирощують у кожному дворі прості люди та багатії у розкішних палацах. У Європі ця квітка символізує мудрість, надію та довіру. До речі, квіти ірису мають лікувальні властивості. Ними лікують простуду, фурункули, долають зубний біль та виразку. Але найбільш лікувальні властивості має корінь. Також диво-квітка застосовується у парфумерії та ароматерапії.

Віталіна Трудько