Свято Трійці засвідчує засновану цього дня Церкву Христову, яка з’єднує небо і землю, Бога і людину. Зелені свята – одні з найулюбленіших і наймасовіші для християн. Настають вони на 50-й день після Воскресіння Христового, як правило, у цю пору природа вже вбралася у свої неповторні зелені шати. На честь Святої Трійці названо найбільше церков та соборів.

Цього дня святково одягнені парафіяни, частіше з сім’ями, взявши запашне татарське зілля, любисток, м’яту, півонії та інші квіти літа, йдуть до церкви на освячення зілля. Встановлено свято Трійці ще в апостольські часи та при житті Божої Матері. Всі вони, а це майже 120 учнів Христових та Богородиця, зібралися в Єрусалимі в горниці з нагоди єврейського свята П’ятидесятниці. За свідченням апостолів, у повітрі раптом почувся шум з неба, ніби вітру. І на учнях посіли вогняні язики, і ті стали іншими людьми – апостолами-проповідниками вчення Господа.

-Ті, хто ще недавно у страху тікав із Гефсиманського саду, тепер, незважаючи на погрози, допити і навіть смерть, проповідував в усьому світі Євангеліє, – каже батюшка у проповіді у Спасо-Преображенському соборі м.Вінниці. – Те, що відбулося на П’ятидесятницю, є здійсненням тисячолітніх пророцтв. Саме сходженням Святого Духу – третьої іпостасі Божества – була заснована цього дня Церква Христова.

Православні християни називають П’ятидесятницю святом Трійці – Єдиного і Триєдиного Бога – Отця, Сина і Духа Святого – який ніколи не покидає церкву. І тут кожен грішник, котрий кається, відновлюється за рахунок завжди присутньої у церкві лікуючої та очищуючої благодаті Духа.

На святу Трійцю під час урочистого богослужіння читаються три довгі молитви, які парафіяни слухають навколішки – вперше ставши на коліна після Великодня.

Численні парафіяни з Вінниччини, Одеси, Чернівців побували на престольному святі у Браїлівському жіночому монастирі. Тут богослужіння очолив митрополит Вінницький і Барський Симеон.

У Вінниці престольне свято відзначав скельний храм над Бугом, який у народі називають “бункер” і де планується збудувати “Вінницьку лавру” з кількома церковцями у кімнатах, які збереглися у скелі від колишнього секретного об’єкту.

Скрізь свято завершилося освяченням зілля, яке люди несли у свої домівки з благодаттю Божою. Через тиждень настає Петрівка та її піст, який триває до 12 липня.