Пілотний проект, запущений у минулому році, розвивається і далі. Він дозволяє отримати базову ІТ-освіту мешканцям сіл п’яти областей України.

Оволодівають комп’ютерною грамотністю дорослі та діти із Вінницької, Хмельницької, Полтавської, Харківської та Черкаської областей. Найголовніше, що усі бажаючі навчаються абсолютно безкоштовно – усі витрати на себе взяли ініціатори ІТ-курсів. Кожен з партнерів ІТ-освіти зробив свій вклад у втілення в життя проекту: «Астарта» інвестувала більше 1,5 млн гривень у закупівлю техніки, меблів, програмного забезпечення та фінансової підтримки вчителів, котрі проводили навчання. Фонд «BrainBasket» розробив та надав навчальні програми для дітей та дорослих, відеокурс з робототехніки та підготував викладачів для участі в проекті. Компанія «Miratech» у рамках проекту відповідає за технічну підтримку комп’ютерної техніки та її оперативний ремонт.

– «Астарта» — потужна агровиробнича компанія, яка 25 років працює у сфері цукрового та сільськогосподарського виробництва в Україні. Ми обробляємо землі у 8 областях та є національним лідером з виробництва цукру. Компанія реалізує стратегію корпоративної соціальної відповідальності, у пріоритеті якої є підтримка сільських громад у напрямках освіти, медицини та благоустрою. «Астарта» активно співпрацює з сільськими громадами у різноманітних соціальних проектах. Для нас важливо, що ІТ-курси допомагають розширити можливості самореалізації людей у селах, йти в ногу з часом, адже без комп’ютерних технологій не обходиться жодна галузь. Сьогодні завдяки спільному з партнерами проекту ІТ-класи в селах не поступаються міським, а деколи навіть випереджають за рівнем навчальної програми та комплектації, — зауважує директор Департаменту з розвитку корпоративного партнерства агропромхолдингу «Астарта-Київ» Світлана Мозгова.

Спеціально навчені викладачі вчили дітей та дорослих бути з комп’ютером на «ти». Якщо молодше покоління вже виросло в еру комп’ютерних технологій, то деякі дорослі навіть не вміли вмикати ноутбук. Усе змінилось з перших уроків навчання, а зараз обидві вікові групи досягли неможливого рівня серед своїх ровесників! Дорослі оволоділи умінням працювати з комп’ютером, Інтернетом, електронною поштою, запросто можуть спілкуватися у соціальних мережах. Окрім цього, слухачі старшої групи опанували інструменти хмарних сховищ і навчились користуватись пакетом Microsoft Office. А от дітлахи на відкритому уроці дивували присутніх умінням програмувати та залучати для цього робототехніку! Загалом, навчальна програма курсу для дітей базується на вивченні візуального програмування в Scratch. Кожен урок для дітей розроблений у вигляді проекту комп’ютерної гри, яку створювали самі учні, або програми для робота, що вирішує практичну задачу.

Цього року вітчизняна ІТ-галузь здобула численні перемоги на міжнародній арені, а її внесок в економічний розвиток України важко переоцінити. Головна запорука таких успіхів – чудова база талановитих та освічених спеціалістів. Сприяючи росту середнього рівня ІТ-освіти в країні, ми тим самим вносимо свій внесок в розширення бази потенційних фахівців, яких так не вистачає ІТ-галузі, — прокоментувала віце-президент з розвитку бізнесу міжнародної компанії «Miratech» Олена Жиліч.

ІТ- проект має шалений успіх та вдячність від його учасників. Бо сьогодні неможливо уявити сучасне життя без комп’ютерних технологій, а уміти йти в ногу з часом означає бути попереду!

Наталя МІЩУК