«Костенька, запасаться нужно, но шесть миллионов многовато. Если щас этот пи… дор уже утвердил бы нам работу, то можно было бы. Давай хотя бы на два с половиной до трех завозиться, раз машины работают… Костя, и напиши, пожалуйста, чтобы Раек знал тоже, как мы с местной властью договорились по поводу доли поселкового совета за то, что мы ставим завод», – лунають подробиці ремонтів на дорогах Вінниччини із запису телефонної розмови одного з «асфальтних королів України».

Ось такий шокуючий компромат і нутро дорожніх тендерів спливли під час розслідування ГО «Автомайдан Вінниччини».

– Кажуть, що після цих «плівок Гайди» одеських дорожників, які планують будівництво заводу у Комарові, нині у себе в кабінетах вже не хочуть приймати всі чиновники Вінниччини – від Вороновицької ОТГ до обласної ОДА! Невже все це правда? Чи, може, плівки – «підробка» і «вкид» від конкурентів, які хочуть перебити плани одеситів на крупні тендери по-вінницьки?

Спершу про цю «асфальтну» сенсацію розповіла активістка Гайда.

– Цей аудіозапис отримано від джерела з правоохоронних органів, і мова йде про побудову заводу в селі Комарів… І перше, що кидається в очі – це відсутність експертизи щодо впливу на природу, яка із грудня 2017-го є обов’язковою! Але тут, мабуть, все «порішали» без громадських слухань і експертиз?.. Бо обласний департамент АПК вже дав офіційну відповідь, що цей процес оцінки та експертиз тут навіть не починався! Через це діяльність заводу може бути припинена в будь-який момент дозвільними органами… Якби про це не писали журналісти і «33-й», то все було б тихо і мирно! Але є небайдужі люди, які поставили питання по цьому проекту, а ми нині шукаємо на них відповіді… І знайшли таке, що волосся дибки стає! Зрозумійте, ми не проти ремонту доріг… Але все має бути законно, офіційно і без «договорняків» та «відкатів», які розкрадають бюджетні гроші та корупційно руйнують Україну!

Після громадських слухань в громаді представник компанії «Юніка Проджект 2017» дав свій коментар щодо даної ситуації.

– Зараз ми подали документи із технічними характеристиками заводу  до Інституту громадського здоров’я імені Морозєєва та усіх екологічних служб для визначення санітарно-захисних смуг. Як показує практика, для такого класу заводів цей показник – 250 метрів, — зазначив в інформації на сайті Вороновицьої ОТГ Костянтин Демішкан.

Без дозволів санітарно-епідеміологічної служби, екологічних усіх служб ми не зможемо завод атестувати, ввести його в експлуатацію, навіть продукцію заводу ми не зможемо продавати, бо ні один замовник без цих документів у нас його не купить.

Яка перша реакція влади та правоохоронців на «плівки Гайди»? Редакція очікує офіційних відповідей та заяв… Зокрема вже є відкрите кримінальне провадження..

Цікаво, що спершу, згідно з копіями документів, одеська фірма планувала оренду асфальтного заводу в селі Стрижавка, і в угоді навіть вказана вартість оренди – 1,2 мільйона гривень на місяць. І цей завод мав би знаходитись на території Стрижавського кар’єру за адресою: вул. Київська, 1. Водночас, у Стрижавці нічого про новий асфальтний завод не чули… Хоча було б логічно возити саме на новий асфальтний завод каміння як наповнювач із місцевого всім відомого кар’єру. Але за невідомих причин інвестор з Одеси вирішив будувати асфальтний завод поруч – на землях за селом Комарів Вороновицької ОТГ.

Голова Вороновицької ОТГ  так  пояснює мотиви заходу на територію громади одеської фірми із асфальтним заводом:

– Ми створюємо умови для покращення інвестиційного клімату. Щодо цих записів, то я з повною відповідальністю хочу заявити про те, що ОТГ стало заручником бізнесових війн, — прокоментував ситуацію Олександр Ковінько.  – Коли мова йде про сотні мільйонів доходів, будь-які засоби дискредитації опонента активно застосовуються. Хочу зазначити, що в день, коли була опублікована стаття, у селі Комарові немісцеві підбурювали людей до участі в масових заходах, але жителі не піддались на провокацію. Для нас важливо будівництво такого заводу як об’єкта соціально-економічної співпраці, а це 250 робочих місць, високі заробітні плати, значні надходження в наш бюджет. Ми перші, хто зацікавлений у тому, щоб правоохоронні органи дослідили записи і дали остаточну оцінку цій ситуації. Зараз мені зрозумілим є тільки те, що це не більше ніж провокація!

Коли верстався номер, представники інвестора повідомили свою офіційну позицію щодо асфальтного заводу біля села Комарів.

– Хочемо публічно спростувати інформацію, опубліковану в інтернет-ЗМІ, яка стосується діяльності компанії… На наше переконання, мета такої дискредитації полягала у блокуванні рішень, які стосуються будівництва асфальтобетонного заводу Benninghoven Ecо у Вороновицькій ОТГ. Ми впевнені, що такі дії були організовані за попередньою змовою, задля дискредитації компанії та організації можливого зриву відповідних державних замовлень, які забезпечує компанія.

Компанія також заявила, що внаслідок таких організованих інформаційних атак вже було заблоковано рішення про виділення в оренду земельної ділянки, під майном, яке належить компанії. Досить дивною виглядає і ситуація із часом публікації «плівок Гайди» та мітингами, адже вони збіглись у часі якраз із завершенням процесу виділення землі та узаконенням майна компанії.

Редакція уважно слідкує за подіями, які розгортаються навколо будівництва заводу. Щоб зрозуміти таємниці цього загадкового скандалу, ми звернулись до досвідчених правоохоронців. Ось як вони коментують ситуацію:

– Якщо ці плівки є правдою, то чому тут не збережена тамниця слідства? Адже саме так можна було б розкрити масштабний злочин. Я б підлеглого, який злив інформацію, завадив слідству і зірвав операцію, мінімум – звільнив… Тому бачу мету цього оприлюднення не в бажанні розслідувати злочин, а неважко здогадатись, чому…

Вікторія Микитюк
Роман КОВАЛЬСЬКИЙ