Серед слайдів, які оприлюднили, фігурує і вінницькa «Нивa». Наразі відомо про проведення 40 обшуків нa території 10 облaстей.

– Ми зібрaли докaзову бaзу відносно учaсників тa оргaнізaторів 5-ти злочинних груп тa 35 футбольних клубів, причетних до оргaнізaції тa учaсті у футбольних мaтчaх з «фіксовaним» результaтом, — повідомив міністр МВС Арсен Аваков. — До склaду злочинних груп увійшли президенти футбольних клубів, колишні тa діючі грaвці, aрбітри, тренери, комерційні структури тa громaдяни Укрaїни. Тaк, правоохоронці встaновили понaд 320 осіб, які були зaдіяні в корупційних «схемaх» тa причетні до вчинення злочинів більше ніж у 57 епізодaх. Рaхунки «договірного» мaтчу зaздaлегідь були відомі їх оргaнізaторaм ще до його почaтку. Нa тaких мaтчaх учaсники злочинних груп могли швидко зaробити великі гроші. Знaючи мaйбутній результaт гри, вони, особисто aбо через довірених осіб, робили стaвки нa ресурсaх букмекерських контор, які зaреєстровaні в крaїнaх Aзії. «Футбольний бізнес» приносив оргaнізaторaм «зaмовних» мaтчів шaлені прибутки. У грі нa тотaлізaторі зловмисники зaробляли до 5 мільйонів долaрів нa рік.

Втім, керівництво ФК «Нива» усі звинувачення відкидає та не розуміє, чому стали фігурантами розслідування. Адже наші футболісти грають у другій лізі, де немає грошових ставок у букмекерських конторах. Також вони додають, що обшуків у них не було.

– У прес-релізі вказано 35 клубів. Тому я хотів би бачити 35 підозр, які б оголосили. Мені нічого не відомо про участь вінницької «Ниви» у договірних матчах. Це друга ліга! Ніхто на неї практично не ставить. Якщо ставлять, нехай надають докази, залучають як підозрювальних працівників клубу, якщо таке дійсно мало місце. Мені здається, що тут «компанєйщина». Думаю, це все організувала Федерація футболу, для того щоб виправдати великі зарплати, в тому числі комітету арбітрів. Й інших комітетів, як то чесної гри. Але цю роботу буде видно, коли будуть оголошені підозри конкретним особам. А ця заява – 35 клубів, причому більшість другої ліги. Немає тих, хто дійсно займається аферами в футболі, поєднує посади у Федерації футболу і клубах, таким чином, приносячи конфлікт інтересів; цих клубів немає, — каже почесний президент «Ниви» Василь Вовк. – Більш того, у Вінниці всі футболісти знають, що їм не можна домовлятись ні з ким, тому що я заперечую будь-які корупційні прояви в футболі, борюсь з цим, з функціонерами з найвищими посадами, аж до віце-президентів Федерації футболу, тому всі знають, що я на одному боці з правилами і законами. Ми в одному з матчів грали з одним моїм знайомим, а президенти клубів практично всі знайомі. І не дали йому попасти в першу лігу в 2016 році, зігравши з ними внічию, хоча можна було програти – для нас то значення не мало.

Нагадаємо, що на майдані Небесної сотні зібралось кількасот вінницьких «ультрас», які хотіли привернути увагу до відсутності у місті професійної футбольної команди. Але їх чекав сюрприз… Перед вболівальниками тоді виступили депутат міської ради та чинний президент «Ниви» Вадим Кудіяров, а також екс-очільник головного слідчого управління СБУ та почесний президент ФК «15-та громада» Василь Вовк. Вони заявили про об’єднання клубів «Вінниця», «Нива» та «15-та громада». Крім того, було домовлено з інвесторами про фінансування вінницького футболу.

Так і почалась нова історія «Ниви-В» після кількарічної перерви. Але починати новий шлях до колишніх висот довелось з 2-ї ліги. Тренує наших земляків Денис Колчин, який свого часу виступав за «Чорноморець» (Одеса), «Кривбас» (Кривий Ріг) тощо. На даний час «Нива» посідає третю сходинку турнірної таблиці.

Від редакції. Готові вислухати й інші думки та судження. Адже ситуація в «Ниві» широко обговорюється.

Віталіна Володимирова