147 учасників, як з різних куточків України, так і з-за кордону – Литви і Білорусі — зустрілися, аби продемонструвати свої таланти. Захід має на меті інтегрувати таких людей у суспільство через розвиток їхніх умінь та здібностей. Вінницю на фестивалі представляла «сонячна» дівчинка Марійка Гнатик. Разом зі своєю наставницею Діаною Подолянчук вони підготували дивовижний східний танець «Квітка душа» під улюблену пісню дитини, яку виконує Ніна Матвієнко. А ще дівчинка брала участь у спартакіаді. В результаті наша землячка посіла перше місце та отримала медаль, грамоти, подарунки.

— Завдяки нашим спільним зусиллям Марійка танцює самостійно, виступає на великих сценах, є переможницею багатьох фестивалів та змагань. Також на заняттях присутня і мама Марічки — Тетяна Гнатик, яка теж вчить рухи і цим підтримує донечку, — каже засновниця «Шахіни» та наставниця дівчинки Діана Подолянчук. — Зазвичай на підготовку у нас йде близько півроку. Проте на підготовку до цього фестивалю було виділено буквально декілька місяців. Ми вирішили показати глядачам номер «Квітка душа». Щоб швидше вивчити танець, я придумала асоціативні ігри, які допомагають швидше запам’ятати танцювальні рухи. Насправді — це справжній прорив, тому що ми не стоїмо на місці, розвиваємось, придумуємо нові ідеї, проекти. Це все для того, щоб люди з інвалідністю почували себе самореалізованими у нашому світі та швидше могли бути адаптовані у суспільство.

А завдяки золотим рукам бабусі Ніни та майстринь з костюмів, Маша сяє як справжня зірка. Крім того, дівчинка навчається у четвертому класі звичайної школи. Для неї методист розробив індивідуальну програму, а класний керівник після уроків додатково займається із Марійкою. Однокласники дуже гарно ставляться до дівчинки, допомагають їй. Крім того, мама школярки є співзасновником ГО «Вінниця ДАУН СИНДРОМ» і разом із однодумцями займаються максимальною соціалізацією таких діток та відстоюють їхні інтереси у суспільстві.

Вікторія Снігур