Щорічний велодень, що пройшов у Вінниці минулими вихідними став ювілейним – вже 10 років поспіль вінничани на велосипедах, цілими родинами святкують початок літнього велосезону.

Більше 1000 учасників зібрала цього року веловикатка. Серед велоактивістів – народний депутат-вінничанин Сергій Кудлаєнко. За кермом власного байка, разом із громадою, він прокатався вулицями міста, від майдану Незалежності до майданчика біля «ТЦ Плаза-парк».

«Разом із моїми друзями і партнерами «ГО Вінниця –мобільна та Критична маса – Вінниця», багато років тому, ми починали пропагувати велокультуру з невеличких проектів, а сьогодні — будуються велодоріжки, нещодавно відкрилась велошкола у Центральному парку, активісти проводять безліч акцій, які отримують «зелене світло» від місцевої влади, спонсорів і головне – від вінничан», — зазначає Сергій Кудлаєнко під час велозаходу.

«Майже не користуюсь авто, кожного дня я їду на роботу велосипедом 5 км, поряд — мій лабрадор Арья, для нас це і прогулянка, і спорт, і настрій, і чисте довкілля», — розповідає учасник велопробігу, вінничанин Ярослав.

На фініші учасників велоакції чекали фотосесія на згадку про подію, численні конкурси, подарунки, розваги та смаколики. Найменшим велофанам Сергій Кудлаєнко вручив подарунки за найкращий велосипед і веловбрання.

«Велодень – це фановий захід на честь велокультури, ми всі захоплюємось велосипедом, збираємось разом і допомагаємо, у багатьох якась частина життя пов’язана із велосипедом – спорт, хобі, робота чи навіть бізнес», — розповідає волонтерка заходу, пані Ольга.

«Велоспільнота Вінниці – це приклад, як єднають добрі справи і скільки корисних проектів можна реалізувати, якщо гарних людей об’єднує гарна ідея», — підкреслив Сергій Кудлаєнко і, хоча живе далеко за містом, поїхав додому на улюбленому велосипеді.

Ольга Кривенко