Суть їх зводиться до того, що 860 вкладників спілки залишилися без 75 млн грн., внесених на її депозитні рахунки, плюс 45 млн грн. належних відсотків, тобто разом — 120 млн. грн.

– Ще у 2015-му році керівництво спілки в особі голови правління Дмитра Ободянського нас ошукало! З’ясувалось, що «Злагода» працювала з грубими порушеннями законодавства. Спостережна рада, кредитний комітет, ревізійна комісія існували лише на папері. Кредити видавались великими сумами потрібним людям — без застави, без майна, без поручителів. Багато обкрадених членів спілки звернулись до суду, суди ухвалили рішення на користь вкладників, але вони не виконуються! Де наші кошти, на кого вони зараз працюють? Ми не знаємо! Не знає цього і слідство! У травні 2015-го було відкрите кримінальне провадження, та попри наші неодноразові звернення, попри відповідне клопотання Вінницької міськради — слідчі дії і прокурорський нагляд проводяться, на нашу думку, вкрай мляво і недбало! — заявив Микола Жукотанський, нинішній голова спостережної ради КС «Злагода».

Микола Васильович Жукотанський навів ряд фактів. За його словами, дотепер не призначено комплексну судову бухгалтерсько-економічну експертизу, ревізію, аудит діяльності «Злагоди».

– Неналежно допитані або зовсім не допитані свідки тотального розграбування коштів вкладників, особливо співробітники вищого державного органу — Нацкомфінпослуг, які мають нести за це відповідальність. Не з’ясована доля службових штампів і печаток центрального офісу та 6-ти відділень спілки. Дмитро Ободянський, звільнений 25.12.2015 р., використовував штампи і печатки ще у травні 2016-го, фальшиво видаючи себе за керівника спілки, що теж залишилося без уваги правоохоронців. Не надана належна правова оцінка підробленню Ободянським протоколу загальних зборів членів спілки, яке визнане судовим рішенням, — продовжив Микола Жукотанський. — Не встановлено, хто сприяв втечі Ободянського за кордон із зброєю, хоча тодішній керівник міської прокуратури та процесуальний керівник самовпевнено заявляли, що у них це все під контролем. 17 липня 2017 року Дмитро Ободянський, 1974 року народження, за фахом вчитель початкових класів, оголошений ІНТЕРПОЛОМ у міжнародний розшук з метою доставки його в Україну!

Ніхто з офіційних органів не переймається пошуком майна, коштів, статків колишніх голів правління КС «Злагода» Нагуляка і Ободянського. Так само, як і залученням до управління спілкою родичів Дмитра Ободянського: дружини, матері, тестя, тещі, дядька, двоюрідного брата. Адже насправді діяло організоване злочинне угруповання, голова якого зараз у бігах! Невиправданим є зволікання з направленням матеріалів слідства до суду для притягнення до відповідальності ще й головного бухгалтера та касира КС «Злагода». І взагалі, Ободянському і Нагуляку пред’явлено лише 1,3 млн грн. завданої вкладникам шкоди. А понад 73 млн грн. особистих внесків вкладників відкидаються від задоволення! Хто нам їх поверне? Є ухвала суду, що Нацкомфінпослуг повинна провести ревізію діяльності КС «Злагода». Але досі співробітники цього державного органу, ігноруючи судове рішення, у Вінницю навіть не прибули.

– Закон діє повільно, а злочинці — швидко! Ми, вкладники «Злагоди», в основному люди старшого віку. Я, наприклад, ці гроші збирав все життя, хотів залишити їх дітям, онукам — та все пішло прахом! — гірко поскаржився Анатолій Григорович, вкладник «Злагоди». — Сьогодні Вінниця на виду, на першому місці в Україні. А в нас, виявляється, процвітає шахрайство і цинічне пограбування сотень людей — і ніхто нічого не робить!

Вкладники «Злагоди» рішуче вимагають через слідче управління обласного ГУ НП проведення ревізії та аудиту працівниками Нацкомфінпослуг. Вони звернулись до В’ячеслава Соколового, прокурора Вінницької області, з проханням взяти під особистий контроль розслідування злочинів у цій кредитній спілці.