З цього літа всім українським пільговикам доведеться самим платити за проїзд. Кабмін фінансування монетизації пільг на проїзд переклав на місцеві бюджети.

Діти війни пережили багато страждань — недоїдали, недосипали, працювали нарівні з дорослими. Фактично були позбавлені дитинства та юності, з дитячих років все життя важко трудилися, пізнали сирітство, голод, хвороби, репресії, нестатки. У Вінницькій області на кінець 2017-го їх було 121512 осіб. А тепер, у старості, виживають за рахунок пенсій. Станом на 01.12.2017 середній розмір пенсії склав 2448 грн., тобто збільшена лише на 561 грн. То як у віці 73-90 років вижити, якщо немає грошей та людських умов проживання? Діти війни позбавлені права на лікування, а відтак і права на життя! Влада не забезпечує прав і свободи людини, що є головним обов’язком держави (ст.3 Конституції України).

Кабмін замість обіцяних 30% надбавок до пенсій виплачує мізерні 66,43 грн. Чиновники, спустіться на землю і подивіться на злиденних українських пенсіонерів. Спробуйте самі зі своєю сім’єю на ці кошти вижити!

Тепер щодо монетизації проїзду. У Вінниці, буває, треба скористатися двома чи трьома видами транспорту, за день може відбутися таких до 4 поїздок, особливо у тих, хто вирощує овочі, фрукти на дачах. За місяць на них потрібно 288 грн.

Діти війни, пенсіонери у більшості підтримують заміну пільг на проїзд їх оплатою, бо це дасть можливість на свій розсуд розпоряджатися коштами. Але поставтесь до нас чесно і з повагою! Відмовтеся від монетизації до тієї пори, поки в місцевому бюджеті буде достатньо для цього коштів! Якщо відсутність коштів не дозволяє здійснити нормальну монетизацію, то чесно залишіть все, як було до того часу, поки Вінниччина не заробить для пільговиків необ­хідного фінансування.

Валерій Козяк,
голова ВГО «Захист дітей війни» у Вінницькій області
Володимир Андрійченко, голова ГО «Захист дітей війни»
у м. Вінниці