Напередодні Святої Трійці уся Православна Церква молилася за своїх одвіку спочилих християн, і в такий спосіб вони долучилися до святкування П’ятидесятниці, бо у Господа всі живі.

На панахиду у церкву прийнято нести 3 речі: хліб, свічку та записку з іменами померлих родичів. Зазвичай люди беруть щось із солодкого, воду, фрукти чи овочі та олію, щоб все необхідне мали на тому світі душі померлих. Батюшки наголошують, що принесене не просто залишити на столику чи роздати жебракам і піти із церкви, а дуже важливо особисто бути присутнім на богослужінні й з усіма помолитися за своїх спочилих рідних.

Троїцьку батьківську суботу відзначали перші християни і поминали всіх, хто не дожив до цього дня, але потребував спасіння.

– Батьківською називається Троїцька поминальна субота тому, що батьки найближче до своїх дітей — пов’язані кровними узами, — каже батюшка Спасо-Преображенського Собору. – Поминають зазвичай спочатку тих, хто ближче по плоті, а це — спочилі батьки та діди, прародичі. Наші рідні в частіших випадках йдуть в інший світ із пристрастями та гріхами, тому за них ми просимо у Господа прощення.

А в перший день Святої Трійці у багатьох селах Вінниччини та у Вінниці – на цвинтарі П’ятничан – відбулися Проводи. Тисячі вінничан і приїжджі мали можливість відвідати могили своїх рідних та помолитися за їх спокій. Після панахиди усі приношення роздавали нужденним і дітям. Вінничани дякували міській владі за організований транспорт, який протягом дня доставляв усіх від площі Гагаріна на вул. Кобилянської.