Марафон добрих справ декілька років тому започаткували депутати «Об’єднання «Самопоміч» Вінницької обласної ради Андрій Ковальов та Вінницької міськради Володимир Околіта спільно з колегами з благодійного фонду «Вінниця – комфортне та безпечне місто». Вони взялися допомагати тим, кому це найбільше потрібно.

Зокрема суттєвої допомоги потребують лікарні, які через застаріле обладнання та устаткування не можуть надавати пацієнтам гідні медичні послуги. Тож депутати спільно з однодумцями звернулися до міжнародних благодійних фондів. Адже за кордоном медичне обладнання оновлюють кожні п’ять років і потім можуть його надавати як гуманітарну допомогу.

Андрій Ковальов розповів, що наразі вдалося налагодити плідну співпрацю з німецькими, американськими, канадськими та шведськими фондами. Гуманітарну допомогу, надану з-за кордону, благодійники з «Вінниця – комфортне та безпечне місто» власним коштом перевозять і доправляють отримувачу.

– Закордонні фонди перевіряють те, що ми робимо. Якщо все добре, вони допомагають далі. Ми завоювали статус хороших партнерів. Вони вже нам довіряють, бо бачать, що допомога завжди доходить до того, хто її потребує, — розповів депутат.

Активна співпраця та довіра міжнародних фондів допомогли забезпечити необхідним більше десятка лікарень Вінниччини. А нещодавно благодійники завезли в вінницьку лікарню швидкої допомоги сучасний реанімаційний автомобіль вартістю 100 тис. євро, який пожертвував благодійний фонд з Німеччини.

– Ми привозили наших німецьких партнерів до Вінниці, показували наші лікарні, наші заклади соціального спрямування. І вони вирішили нам ще допомогти продуктами дитячого харчування, — розповів Володимир Околіта.

Вдалося привезти 16 тонн дитячого харчування від одного з найкращих в Європі виробників – німецької компанії «HIPP». Так розпочалася масштабна допомога закладам соціального спрямування, малозабезпеченим та багатодітним сім’ям Вінниці та Вінницького району. Благодійники не лише особисто розвозили продукти харчування, їх також можна було отримати в департаменті соціальної політики Вінницької міськради. Загалом менш ніж за місяць допомогу отримали більше 1000 сімей.

Продукти дитячого харчування отримали сім’ї не лише Вінниці, а й смт Вороновиці та села Комарів (Вороновицька ОТГ), Хижинців, Сокиринців, Парпурівців (Хижинецька ОТГ), Якушинців, Зарванців, Березини, Ксаверівки, Лисогори, Майдану, Слободи-Дашковецької (Якушинецька ОТГ), Луки-Мелешківської тощо.

– Прагнення робити добрі справи — об’єднує! Злагоджена співпраця із нашими європейськими партнерами продовжує приносити результати. Саме завдяки їй ми маємо можливість допомагати тим, хто дійсно того потребує. Емоції дуже важко передати словами! Радість, з якою малеча розпаковує пакунки, свідчить про те, що ми рухаємо у правильному напрямку, — каже А.Ковальов.

Також майже 3 тонни дитячого харчування завезли у Вінницьку дитячу обласну клінічну лікарню, у Вінницький обласний та Тульчинський спеціалізований будинок дитини для дітей з ураженням ЦНС та порушенням психіки.

Смаколики також отримали близько 50-ти «сонячних» дітей та малечі з обмеженими фізичними можливостями з Немирівщини. А нещодавно, до Всесвітнього дня розповсюдження інформації про аутизм, «Вінниця – комфортне та безпечне місто» порадували «дітей дощу» подарунками та продуктами харчування.

– Є дійсно малозабезпечені родини, і ця допомога для них є необхідною. Батьки, які є членами нашої організації, витрачають кошти на дороговартісну реабілітацію для своїх діток. Такий продуктовий набір – це для них суттєва допомога. Тому величезна подяка тим, хто готовий робити добрі справи, — розповіла мати особливого хлопчика, керівниця ГО «Центр соціалізації та реабілітації дітей з аутизмом та іншими розладами «Розвиток» Леся Самойленко.

Також школа та дитсадок на Вінницьких Хуторах отримали 1 тонну соків та сухих сніданків. По півтонни одягу, текстильні вироби, ковдри та продукти харчування привезли підопічним Брацлавського психоневрологічного будинку-інтернату, Ладижинського дитячого будинку-інтернату та Вінницького будинку-інтернату геріатричного профілю.

– Приїжджав Андрій. Привіз смаколиків. Приїхав і поспілкувався з нами. За це ми тебе поважаємо і любимо. Величезне спасибі. Ми дуже раді, коли до нас хтось у гості приходить, — каже підопічний Вінницького будинку-інтернату геріатричного профілю Артур Крупенко.

Не оминули увагою і кризовий центр, де мешкають молоді мами, що постраждали від домашнього насильства або опинилися в іншій кризовій ситуації.

– Величезна подяка благодійному фонду «Вінниця — комфортне та безпечне місто» за гуманітарну допомогу нашому центру «Дім мама». Наші підопічні дітки отримали овочевий рис з лососем, томатні супи, каші з бананом, з яблуком, пластівці, 400 кг текстильних виробів, 100 кг ковдр, перин, — зазначила засновниця кризового центру «Дім мама» Ольга Череватова.

Благодійники запевняють, що закордонні благодійні фонди готові й надалі надавати гуманітарну допомогу. Тому марафон добра триває.

Владислав СІРИК