Із зареєстрованих 4505 учасників на Вінниччині, котрі зареєструвалися для тестування, у вівторок на пункти здавання ЗНО з’явилося 4298 абітурієнтів. Це — 95,4 відсотка. І хоча Інтернет жартує, стверджуючи, що 99 відсотків людей вивчають математику у школі тільки для того, щоб потім допомагати своїм дітям вивчати математику у школі, на тестування прийшли справжні знайки. Квиток з математики включав 33 завдання, з якими потенційним абітурієнтам довелося впоратися за 180 хвилин.

Результати ЗНО з математики будуть розміщені на інформаційних сторінках учасників до 15 червня і підуть у шкільний атестат. Те, як відбувалося перше тестування цього року, бачили семеро спостерігачів. Власне, від їхнього пильного ока не втекли двоє порушників, котрі не здали свої мобільні телефони при вході до аудиторії. Для них тестування вже завершилося. Всього в Україні 80 абітурієнтів не були допущені до участі у зовнішньому незалежному оцінюванні з математики. 37 учасників ЗНО не змогли потрапити до пунктів тестування через запізнення, 43 — через відсутність одного з обов’язкових документів.

– А загалом все відбулося мирно, без порушень чи якихось НП, — каже директор Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти Геннадій Кузьменко. — Що стосується тестування з української мови, то тут на Вінниччині цього року маємо рекорд — 14600 чоловік виявили бажання випробувати свої знання. Можливо, такий сплеск стався через те, що цього року у тестуванні беруть участь ПТУ й технікуми. Та всі 13 пунктів готові для проведення тестувань, так само, як і громадські спостерігачі. Сподіваємося, цього року обійдеться без скандалів.

В Україні участь у тестуванні з математики взяла 106 551 особа. А для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні зареєстровано 335 843 особи. Торік ЗНО здавала 240 881 особа. ЗНО з української мови теж минулося без пригод. Втім, 38 учасників зовнішнього незалежного оцінювання не змогли потрапити у пункт тестування через запізнення, 129 – через відсутність одного з обов’язкових документів.

Згідно з новою системою оцінювання, учень повинен показати комісії хоча б мінімальні знання з предмета. Якщо ж він здає тест, продемонструвавши лише той факт, що протягом 11 років просиджував штани за партою, сертифіката він не отримує.