4 червня православні християни вступили у Петрів піст, який встановлений на честь дуже шанованих у народі апостолів Петра і Павла. Незважаючи на те, що літній піст готує усіх православних світу до свята Петра і Павла, яке у числі незмінне – 12 липня, зате терміни посту неоднакові: від 2-х до 6 тижнів.

– Свято апостолів Петра і Павла щороку в числі незмінне – 12 липня. Зате тривалість посту різна: залежить від Великодня, якщо Пасха рання, то й піст довгий, а якщо пізня-короткий, – пояснює батюшка. – Однак Петрів піст, порівняно з Великим, чи Успенським – полегшений – дозволяється риба, бо апостоли були рибалками. Також в цей час дозріває багато ягід та городини, якими можна оздоровити організм.

Натомість митрополит Вінницький і Барський Симеон благословляє своїм вірянам втихомирити тіло та стримати апетити за рахунок посиленої праці духовної та фізичної. Каже, що це дуже гарний час попрацювати.

В давні часи у Петрівку, тобто періоду перед жнивами, приступали до виготовлення тканин-білили полотно і тріпали коноплі, облаштовували оселі. Можливо, тому у Петрівку найдовші дні і найкоротші ночі.