Коли почали «кроїти» воїнів АТО та лобіювати 5 кандидатур облдержадміністрації замість однієї, члени комісії  від «Батьківщини», «Свободи» та УКРОП, що входять у комісію, відмовились брати участь в  непрозорому, на їхню думку, відборі претендентів. «Свобода» з цього приводу озвучила публічну заяву:

«ВИМАГАЄМО ВІД ВЛАДИ ПРИПИНИТИ ДИСКРЕДИТАЦІЮ ОБЛАСНОЇ ВІДЗНАКИ «ЗА ЗАСЛУГИ ПЕРЕД ВІННИЧЧИНОЮ»!

4 червня під час засідання комісії з відбору кандидатур для відзнаки «За заслуги перед Вінниччиною» головуючий, перший заступник голови облдержадміністрації А.П. Гижко  відмовився вести засідання згідно з положенням про комісію та ганьбив статус учасників російсько-української війни.

До розгляду було запропоновано 29 кандидатур, серед яких обласними органами влади та громадськими формуваннями запропоновано кандидатури достойних громадян різних професій, які, згідно з поданими біографіями, беруть активну участь у розвитку місцевих громад, 10 учасників бойових дій, більшість з поданих кандидатур досі виконують обов’язок на передовій! Цьогоріч заплановано нагородити мінімум 12 осіб. Попередньо кількість осіб заплановано збільшити.

Андрій Гижко та представники провладної  більшості в комісії відмовилися в першу чергу нагороджувати учасників бойових дій, аби зберегти квоту нагородження для депутатів та чиновників. Загалом з дивними аргументами, озвученими у мікрофон:

«Це їхня професія, вони просто виконують свою роботу, яка різниця між ними та іншими професіями?»;

«Їх усіх треба перевіряти в СБУ, чим вони насправді займались в АТО»;

«Це ще треба довести, що вони вчиняли там подвиг, а не ховались в тилу»;

«Треба, щоб вони брали рекомендаційні листи зі своїх військових частин»;

«А як їх подасться більше 10, то теж нагороджувати в першу чергу?»

Під час перших спроб голосувати було підтримано кандидатуру начальника управління персоналу – заступника начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ (подано Вінницькою ОДА) та не підтримано більшістю  кандидатуру бійця, фельдшера, що нині бореться на передовій (внесено громадською організацією), попри відсутність будь-яких зауважень до поданої кандидатури.

Такий підхід обурив притомних депутатів, які відмовились брати подальшу участь у засіданні.

Також, всупереч п. 6 положення про обласну відзнаку, облдержадміністрація внесла П’ЯТЬ кандидатур до переліку претендентів попри дозволену положенням ОДНУ. А.П. Гижко  відмовився знімати з розгляду таку «оптову подачу», всупереч п. 10 положення про відзнаку.

– Під час чинної російсько-української війни в першу чергу ми зобов’язані берегти та відзначати людей, які готові життя віддати за право українців жити, професійно зростати та мати власну державу!

Ми засуджуємо такий аморальний підхід влади та розцінюємо такі дії як спробу поділу учасників російсько-української війни на «своїх» та «чужих», під час засідання неодноразово владою проігноровано умови проведення конкурсу та висловлено образи на адресу військових.

Звернення підтримали ВО «Батьківщина» та УКРОП.

Наступне зібрання заплановане на 8 червня о 9:30.

Голова ВО «Батьківщина» Людмила Щербаківська підкреслила, що Андрій Гижко, людина, яка працювала при регіоналах, яка погрожувала депутатам на сесії, яка при зміні влади буде перевірена відповідними службами, яка має піти в АТО замість тих хлопців, які захищали і захищають наші кордони… Позор такій владі.

Андрій Гижко так прокоментував звинувачення на свою адресу:

– Я нікого не лобіюю із кандидатів та проти голосування оптом. Бо по кожній кандидатурі, в тому числі й автовців, треба заслухати їхні персональні заслуги перед Вінниччиною. Адже в списку є дуже неоднозначні кандидатури. Також я проти поділу на атовців та мирних людей… В області 17 тисяч атовців, і, за цією логікою, треба нагородити всіх сімнадцять тисяч. Тому у фіналі буде не більше 15 кандидатів, і я так само маю один голос, як всі члени комісії. А засідання комісії пропоную показувати повністю, а не вигідними частинами.

5 кандидатур на відзначення  подає облдержадміністрація, бо це великий структурний підрозділ із 21 департаменту. Тому й є 5 достойних кандидатів. Все відбувається прозоро: хто не хоче – може не голосувати. Якщо потрібна додаткова інформація – на наступне засідання її нададуть. Щодо воїнів АТО, то я, наприклад, за Каноніка голосувати не буду, бо в мене до нього і його участі там є багато запитань, наприклад, щодо його фото із Пушиліним, іншими ватажками терористів…

Сергій Годун