Фестиваль звичаєвої культури “Живий Вогонь” цьогоріч святкує ювілей!

Вже вдесяте на феєричне свято вогню до міста Хмільник завітають гості з усіх куточків України. Дійство відбуватиметься в Центральному парку з десятої години ранку до опівночі.

Ще більш масштабне дійство, ще більш насичена програма, ще більше гостей, музики та розваг планують організатори фестивалю цьогоріч!

– Вже десять років ми видобуваємо Живий Вогонь в найдовший день року. Так, як колись це робили наші предки. Саме в цей день, коли вся природа досягає апогею розквіту, коли всі сили природи поєднуються, а людина відчуває найбільший прилив енергії. Саме в цей день в давнину наші пращури святкували Купала. В рамках фестивалю ми відтворюємо старовинні українські обряди та традиції. Все містичне дійство відбувається навколо видобування вогню методом тертя. Потім запалять ватру, через яку можна буде стрибати всім бажаючим. Це дійство супроводжується обрядовими піснями, хороводами та веселими розвагами, – розповідає організатор фестивалю Володимир Воловодюк, отаман Вінницького козацького полку ім. І. Богуна

На фестиваль з’їдуться козацькі організації із Запоріжжя, Кам’янець-Подільського, Нікополя, Черкас, Вінниці та інших регіонів. Поспілкуватись про козацькі звичаї, побачити різноманітну зброю та взнати про її призначення можна буде на “Козацькій галявині”. Наші побратими підготували показові виступи з мистецтв Спас та  Бойового Гопаку. Традиційно команди козаків будуть змагатись в старовинній грі “Лава на лаву”. До змагань долучаться команди силових структур Вінницької області.

На фестивалі працюватиме дві сцени. О 12-й годині розпочне свою роботу народна сцена. І до 18.00 всі бажаючі зможуть насолодитись співом народних колективів, співаків та бардів. Ансамблі народних інструментів розважатимуть публіку запальними мелодіями. Зі сцени лунатимуть також патріотична поезія та гуморески.

В цей час працюватиме ярмарок народної творчості. Гості свята зможуть придбати унікальні вироби із соломи та трав, із дерева та металу, із глини та каменю. Майстрині пропонуватимуть вишиті рушники, скатертини та сорочки на будь-який смак. Народні умільці проведуть майстер-класи народної творчості з соломоплетіння, гончарства, ліплення, вишивки та гри на народних інструментах. Активну участь в організації  виставки та ярмарку прийме Вінницький обласний “Центр народної творчості”.

Цьогоріч на фестивалі на гостей чекають найрізноманітніші локації. Зустрічатиме усіх фотозона “Галявина щастя”. Всі бажаючі зможуть сфотографуватись на фоні композиції із безлічі яскравих стрічок та духмяних віночків з польових квітів.

Гості отримають масу позитивної енергії від унікальної колекції містичних тварин та птахів з цілющих трав від майстрині Лесі Колосенко. Прихильники давнього мистецтва  відвідають майстер-клас та власноруч виготовлять свою “птаху щастя”. Неймовірні колекційні вироби майстрині можна буде придбати просто на фестивалі.

В найдовший день року трави мають цілющі властивості. Також на фестивалі гості насолоджуватимуться пахучими чаями від “мольфара”. Мольфари влаштують справжню чайну церемонію.

Не забудьте завітати до кузні, де палає вогонь в печі та роздуваються міхи, де чути звуки молоту та лязкіт металу. Коваль-бородань пропонуватиме гостям викувати свою підкову щастя та колекційну монету фестивалю “Живий Вогонь”.

Вперше на фестивалі буде представлена предметно-документальна виставка “На лінії вогню” від волонтерської організації “Армія SOS”. Вона присвячена теперішній війні на сході України. Тож, гості фестивалю матимуть можливість побачити фрагменти та уламки сучасної зброї: знешкоджені «смерчі», «гради», «урагани», хвостовики, тубуси, ракети та танкові снаряди із зони АТО.

Реконструктори часів УПА продемонструють однострої вояків та зброю часів війни українців проти більшовиків. Шаблі, ножі, гвинтівки та гармати – все це можна побачити на патріотичній галявині “Криївка”. А також зробити селфі з реконструкторами та підзарядитись патріотичною енергією завдяки повстанським листівкам.

Під час фестивалю відбудуться спортивні козацькі змагання між учасниками та гостями свята. Помірятись у вправності можна разом з командами, перетягуючи канат та стрибаючи у мішках. Змагання з піднімання гирі та штанги, армреслінгу і багато інших забав чекає гостей на “Спортивній галявині” з 13.00 до 18.00. В програмі фесту також показові виступи з рукопашного бою та інших видів спорту.

Фестиваль “Живий Вогонь” виступить своєрідною локацією для розвитку туризму нашої області та України. В межах заходу можна буде ознайомитись з виставкою “Сім чудес Вінниччини”. Дізнатись більше про визначні історичні місця, туристичні зони, унікальні церкви, палаци та музеї нашого краю запропонують на локації Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Вперше до Вінниці завітають гості з Кривого Рогу та презентують унікальний напрямок промислового туризму в Україні. Про подорожі  під землю по справжній шахті на глибину півтори тисячі метрів, про екскурсії до мартенівської печі, про дайвінг на затоплених кар’єрах та про історію найдовшого в Україні міста розкажуть представники Криворіжської міської ради.

Свої локації зеленого туризму та народної творчості презентують ряд сіл та міст нашої області. Гості фестивалю будуть приємно вражені кількістю цікавих місць, туристичних маршрутів та унікальних сервісів, які вже сьогодні розвивають у наших громадах.

Вперше на фестиваль приїдуть голови сільських рад, голови ОТГ та міських рад, щоб обмінятись досвідом з розвитку туризму. Поговорять про створення нових туристичних зон, створення екскурсійних маршрутів та проведення тематичних фестивалів. До участі запрошуються ідейні активісти та експерти з туризму.

Гостями нашого фестивалю стануть інші фестивалі! Розширюємо географію співдружності патріотичних заходів, що відбуваються в нашій країні. Тож більше про унікальні фестивальні події можна буде дізнатись на локаціях, криворізького фестивалю “Ніч індустріальної культури”,  запорізького фестивалю “Спас”, барського “Фестивалю яблук” та інших.

З виставкою унікальних та незвичайних книг, з творами письменників Вінниччини можна буде ознайомитись на локації Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Тімірязєва. Тут відбуватиметься автограф-сесія від митців Вінниччини та “карооке поезії”.

“Ретро-кіно-фото виставка” від “Центру кіномистецтва та культури “Кіно-Поділля” презентує експонати кіно-техніки XX ст., в плівках та фото розповість про те, з чого починалося кіно на Вінниччині.

Запальні байкери зі своїми “залізними конями” чекатимуть відвідувачів на своїй галявині. Фотосесії та розваги від бороданів в шкіряних куртках гарантовано забезпечені!

Родзинкою свята цьогоріч стане галявина “Вогню”! Організатори готують справжній сюрприз для гостей, але поки секрети композиції не розкривають та тримають інтригу. Побачити справжню містерію вогню можна буде пізно ввечері під час рок-концерту.

Після обрядового дійства запалення Живого Вогню відразу розпочнеться рок-концерт українських гуртів “Зубр & Ко”, “Не лізь, бо вб’є”, “Спека”, “Толока”. Хедлайнером свята виступить гурт “Ангажмент на вівторок”.

На території парку діятиме наметове містечко, яке охороняється. Всі, хто має свої намети, можуть отаборитись та переночувати.

На території фестивалю буде організована локація української кухні, тому можна буде смачно поїсти, спробувати смаколиків та насолодитись різними напоями. Крім алкогольних!

Фестиваль “Живий Вогонь” проходить в рамках Обласної програми національно-патріотичного виховання за підтримки Департаменту інформаційної політики та зв’язків з громадськістю, Департаменту культури і мистецтв Вінницької ОДА,  Вінницького обласного “Центру народної творчості”, Хмільницької міської ради, Хмільницької районної ради, Хмільницької РДА.

Партнери: ГО “Молода подільська Січ”, “Національний корпус. Вінниця”, КП “Спорт для всіх”, ТМ “Барчанка”

Свято відбувається за підтримки депутата хмільницької міської ради Юрія Шевченко

Організатор міжнародного фестивалю звичаєвої культури “Живий Вогонь” – Вінницький козацький полк ім. Івана Богуна.

Медіа-партнери : “Медіа Центр “Власно”, ТК “Вінниччина”, радіо “Такт”,  радіо “Лада”, газета “33-й канал”.