Тут одні з найвищих податків у Євросоюзі, податок на прибуток тут може сягати 50%. І третина домогосподарств Брюсселя позиціонує себе як такі, що заробляють мінімум, або взагалі малозабезпечені.

Зловживають бельгійці і з тривалими лікарняними. Минулого 2017-го року завдяки перевіркам інспекторів держава повернула собі 20 млн євро з несправедливої медичної допомоги. Порушників викривають завдяки обміну комп’ютерними даними різних соціальних служб. А ще є спеціальний сайт, через який можна скаржитися на тих, чиї дії викликають підозри у шахрайстві.

Бельгійський уряд попереджає — з початку осені-2018 полювати  на соціальних шахраїв візьмуться півсотні додаткових інспекторів. Вони відслідковуватимуть  нечесних фрілансерів (тобто, вільних працівників) та осіб, які погоджуються працювати на гірших умовах, ніж ринкові, і цим сприяють соціальному демпінгу.

Особлива увага інспекторів — будівельній і транспортній галузям, де зачасту працюють робітники із бідніших європейських країн. Наприклад, вони знаходять румунських водіїв, які змушені ночувати у своїх вантажівках, бо фірма, яка їх наймала, заявила, що соцзабезпечення вони отримують у Румунії. І таким чином уникала додаткових податків.

Навіть у благополучній Бельгії намагаються зекономити, де тільки можна.