На Вінниччині поширеним чорним бізнесом, в прямому і переносному розумінні, стало випалювання деревного вугілля. Редакція «33-го каналу» отримує скарги з цього приводу від жителів кількох районів області.

– Підприємець саморобними бочками (35 штук) випалює деревне вугілля за межами села Бондурівка Немирівського району, яке межує із нами. Вже 15 років це кустарне виробництво отруює токсичними відходами людей, повітря, воду, землю, ліс, — поскаржилась Людмила Вапельник від імені жителів сіл Жорнище та Шевченкове Іллінецького району. — Майже щодня наші села стоять у завісі їдкого запаху, від горілого шкребе у горлі, вікна та двері неможливо відкрити.

У підприємця дозвіл на виробництво деревного вугілля закінчився 29.08.2017. Ми просили департамент агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА, щоб новий дозвіл йому не надавали. Ми вказували, що відкрито кримінальну справу, що смола стікає у річку, у ставок, джерела і ліс. Та на наше прохання ніхто не звернув уваги, дозвіл все одно видали!

…Деревне вугілля недаремно називають «чорним золотом». Виробничі витрати тут мінімальні, потрібні лише цистерна чи бочка з теплоізоляційною прокладкою і деревина, яку зазвичай добувають контрабандою. Обладнання для зменшення шкідливих викидів коштує дорого, тому більшість виробників обходяться без нього. А от продавати деревне вугілля супервигідно, особливо із твердолистяних порід! Тонна коштує близько $400!..

– Неодноразово ми викликали немирівську поліцію, коли горіло більшість бочок, але вони приїжджали через 10 годин, коли вже все перегоріло. Нічого не описували, а лише брали у людей заяви про порушення, — продовжила Людмила Вапельник. — Цей підприємець працює із саморобними бочками без фільтру. Як йому могли дати сертифікат та дозвіл на ці бочки невідомого походження? До того ж, він випалює деревне вугілля над руслом річки і джерелами на відстані 10 м, перенасичує атмосферу оксидом натрію, оксидом сірки, вуглекислим газом, смолами, кислотами, фенолами та ін. Порушені права людей, Земельний та Водний кодекси України!

І все це згубно впливає на здоров’я людей. Найболючіше сморід відчувають вагітні жінки, що нерідко призводить до внутрішньоутробної смерті плоду, діти народжуються з вадами, є підвищений ризик смертності немовлят до року. Жителі навколишніх сіл страждають від захворювань дихальної, травної, ендокринної та серцево-судинної систем. У них виникають алергії, ниркова недостатність, діабет та злоякісні утворення в організмі. Це той «букет», який приготували нам «вугільні барони» й ті, хто з ними заодно!

Просимо притягнути до відповідальності виробника деревного вугілля і тих посадовців, які давали дозвіл на цю екологічну катастрофу в Іллінецькому та Немирівському районах!

P.S. Редакція направила цю скаргу в департамент АПР, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА. Чекаємо відповіді.