Станом на 14 год. 30 хв. група вінничан у центі Вінниці стояла з власним дозиметром і робила замір радіації, щоб переконатись у реальному стані речей. Адже не секрет, що вже два дні Україну штормить від чуток, що вчора був радіаційний фон 130-140 м/рентген у годину при допустимій нормі 30.

Чоловік, який назвався Олександром і в руках якого був дозиметр, декілька разів для достовірності робив заміри. У всіх випадках вони показували цифру 0,75.

– Ось погляньте, допустима норма перевищена в більше як два рази!

Чому мовчать наші служби, куди вони дивляться, чому не попереджають населення? – очевидці цих замірів одразу впадали в паніку.

І дійсно, привід очевидний. Для достовірності ми зняли ці дані з дозиметра (див. Фото).

– А я думаю, чому у мене з самого ранку вже другий день дере у горлі, головний біль і в’ялість.

– І у мене те ж саме.

– Немедленно изолируйте детей в квартиру. Закройте окна, – вже передзвонювали  ті, хто чув цю розмову, своїм рідним.

Щоб Вінниччину не охопила паніка та щоб дізнатись реальний стан речей, ми зателефонували начальнику ДСНС у Вінницькій області Руслану Шевчуку.

Він запевнив, що даних про підвищену радіацію в їхній службі на Вінниччині і зокрема у місті немає. Порадив зателефонувати в 101.

Ми сумлінно виконали його рекомендацію. Але там черговий повідомив, що в їхній службі дозиметри для заміру радіації відсутні. Цим займається санепідемстанція. І це не їхня компетенція.

– От якби там десь ртуть розлили чи ще дещо – то ми б виїхали…

З кожним дзвінком ми все більше й самі входили в ступор. Бо, маючи стільки різноманітних служб, знайти найактуальнішу відповідь для кожного вінничанина – підвищена радіація чи ні і якщо так, то що робити – було неможливо. Більше того, продемонстрований нам прилад замірів біля облдержадміністрації показував, що «так».

Невдовзі нам зателефонував за завданням головного деесенесника Вінниччини оперативний черговий Ігор Білоус і повідомив, що на місце так званого «любительського» заміру зараз виїде професійна група для заміру ліцензованим дозиметром. Бо, за твердженням чергового, лише він вкаже реальну дозу радіації.

Чесно кажучи, це викликало подив, бо це – ніби міряти температуру лише ліцензованим термометром.

І все-таки ми сподівались на швидку реакцію і правдиву інформацію від наших правоохоронців.  Тому ставили до відома всі компетентні служби. Зрозуміло, що з цього приводу потрібно негайно зробити заяву та розвіяти чутки і сказати правдиву інформацію, щоб убезпечити населення, в першу чергу дітей.

Адже серед них наші діти та  діти і онуки міської та обласної влади. Радіація, як відомо, не перебирає, де хто.

Буквально за 1 год. редакції зателефонував той же оперативний черговий Ігор Білоус та повідомив, що їхня служба зробила вже ліцензованим дозиметром там же, на перехресті біля облдержадміністрації на Соборній, біля бібліотеки Тімірязєва замір радіації і вона в межах норми (нам надіслали фото замірів).

На запитання, чому різні показники в дозиметрах, отримали відповідь:

– Може, це спеціально було зроблено, щоб посіяти паніку? Може, робили замір на гранітній бруківці, яка від своєї природи дає підвищену радіацію. Але навіть той рівень перевищення, що показує дозиметр, незначний. Допустима норма на вулиці 0,5, а там – 0,75.

Нагадуємо, що причиною занепокоєння стала пожежа в зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Там 5 червня о 10 год. 10 хв. сталось загорання сухої трави, невдовзі пожежа перекинулась на ліс. Пожежу гасять 150 чоловік, 36 одиниць техніки, літаки та вертольоти. Існує ймовірність, що це був зумисний підпал. Не виключається і диверсія.