Петрів піст цього року триває 6 тижнів: розпочинається 4 червня, а завершується 12 липня — у день свята апостолів Петра і Павла, на честь яких і встановлений.

– Тривалість посту щороку різна: залежить від Великодня, якщо Пасха рання, то піст довгий, а якщо пізня – короткий, — пояснює батюшка. — Однак піст полегшений — дозволяється риба, бо апостоли були рибалками. Також в цей час дозріває багато ягід та городини, якими можна оздоровити організм.

Дотримувалися Петрового посту ще в часи раннього християнства, адже обидва апостоли Петро і Павло, яких назвали Первоверховними, були улюбленими у народі. За віру у Христа і проповідь Євангелія їх обох жорстоко стратили.

У народі вважається, що в Петрівку треба зробити якомога більше роботи, бо цей період має найдовші дні і найкоротші ночі. В давні часи якраз в цей час, перед жнивами, приступали до виготовлення тканин — білили полотно і тріпали коноплі, облаштовували оселі.

Зі святом Петра і Павла пов’язано багато прикмет, зокрема ворожіння на обранця. Дівчина повинна зібрати 12 різних рослин, покласти під подушку, закрити очі й сказати: «Дванадцять трав з різних полів, дванадцять юнаків! Хто суджений — ряджений, мені покажися і на мене подивися». Хлопець неодмінно повинен повідомити про себе і восени одружитися.

Ольга ПЕТРОВСЬКА