– Я отримала у спадок земельний пай свого діда у 2010 році. Землю приватизувала, але в оренду нікому не віддавала. Минулого року до мене прийшла людина, котра назвалася юристом СФГ «Володимир», і попросила підписати додаткову угоду. Я дуже здивувалася, бо ні з ким договорів не укладала і нічого не підписувала. Через деякий час пішла до земельного відділу, де з’ясувалося, що договір насправді існує, укладений на 15 років, він зареєстрований, але жодного мого підпису на тому документі немає. У мене виникає запитання: на якій підставі його можна було зареєструвати? Коли звернулася до директора підприємства Володимира Малюти, він відповів, що договір я підписувала і розривати його він не хоче. Я, звісно, буду звертатися до суду, але хочу про все розповісти людям через газету, бо може статися так, що на суд впливатимуть його діти — депутати Тиврівської районної ради.

– У селі не одна я така. Обманутих багато. Із зовсім старими людьми він поводився нечесно. Казав: підпишіть мені договір на 15 років — насправді виявилося, що на 49. Минулого року фахівці з Держгеокадастру провели оцінку наших земель. Ціна кожного паю складала 118 тисяч гривень. Але в селі чимало людей хворих, котрі потребували грошей на лікування. Саме в них Володимир Малюта за 5 тисяч гривень забирав паї. І платить він за землю чи не найменше з усього району. Коли він почав займатися фермерством у нашому селі, то звів собі розкішний маєток, а його донька купила дуже дорогу квартиру в одній з новобудов Вінниці.

Добре запам’ятали люди, як він у Гуті-Шершнянській заходився викопувати ставок. Для цього вирізав частину соснового лісу. Якось після рясних дощів греблю на ставку прорвало і дорогу у селі змило. Дітям важко добиратися до школи. Він ще на початку 2000-х років пообіцяв відремонтувати дорогу, але так нічого і не зробив.

Односелець Вікторії Станіслав Мисліцький до сказаного додав:

– Я один з тих, хто укладав з Володимиром Малютою договір на 20 років, а виявилося — на 50. У мене є інші паї, і грошей за ту землю я маю більше, ніж платить Малюта. На мої претензії він відповідає: я не можу більше дати, бо не виходить. І платить у кінці року за дорогу землю 8,5 тисячі гривень. Це людина, яка знищила наше село. Ми не маємо транспортного сполучення.

Та Володимир Малюта каже, що його намагаються оббрехати.

– З приводу договорів і відсутності підписів на них — то це вже питання до тих, хто їх оформляв. Не може бути такого, щоб договір без відома людини укладався на 49 років, — каже він. — І чому раптом ця особа мовчала 8 років, отримувала плату за цю землю, а тепер раптом опам’яталася?! А те, що мало за землю виплачую — то це в районі так постановили: платити по 9% від оцінки вартості землі. Всі фермери так і платять. І ні в кого я землю за 5 тисяч гривень не забирав… А історія зі ставком почалася ще років 20 тому. Самі ж люди не дали мені там далі працювати. От і стоїть все так. Ці люди з усіма скандалять у селі.

Так, діти в мене, Володимир та Світлана, — депутати районної ради. Якби в них була погана репутація, то люди б за них не проголосували. Мій син утримує футбольну команду, робимо багато для людей.