Нині дуже жваво обговорюється проект, щоб ліквідувати пільги для пенсіонерів і “монетизувати” проїзд у міському транспорті, в електричках. Але пенсіонери тому так і називаються, що роки настали… А роки — це ноги, серце, тиск, суглоби і таке інше…Навіть ті, хто ходить — виходять із квартири лише за потребою: до лікарні, в аптеку, за продуктами. І одночасно — прогулянка. Це дуже малий відсоток від загальної кількості пенсіонерів. Якщо виплачувати всім — дуже прорахуються.

Обіцяють, що компенсують 30 поїздок в місць (по одній на день). І що? Туди поїхав, а назад — пішки? Бо ,,туди” (у Вінниці) 3 гривні, ,,назад” 3 грн. Це вже 6 гривень на день. Множимо на 30 днів і маємо 180 гривень, А в містах, де одна поїздка коштує 4 гривні, виходить 240грн на місяць. Ось така арифметика.

Пенсіонери в Європі їздять по світах, дивляться інші країни. Наші люди, судячи з успіхів реформ нашої влади, працювали не гірше — але на старості років навіть не зможуть трамваєм проїхатися, щоб подивитися хоч би через вікно на Вінницю. Та одночасно купити продукти там, де дешевше: на привокзальному ринку, на центральному ринку.

Якщо вирішили зекономити, то простіше всього зробити суботу та неділю без пільг (коли поліклініки не відвідуються).

Аргумент – що багато молодих пенсіонерів Вони нерідко підробляють… Тоді залишити пільгу безкоштовного проїзду тільки для пенсіонерів по віку.

Електричка. Наші незаможні громадяни з кошиками , ,,з відрами, з мішками,” – всі лізуть у ,, комфортабельні” електрички: хто везе молоко, сир, хто картоплю, яйця, овочі… Все везуть до Жмеринки, у Вінницю, щоб заробити якусь копійку. І завдяки безкоштовному проїзду для пенсіонерів вони можуть доставляти ці продукти. Зробіть проїзд платним чи обмежте — скільки всього буде не доставлено скільки всього згниє. Адже кожен пенсіонер задумається: а якщо не продам, а проїзд дорогий ?” У кожного — своя арифметика.

А дачі в приміських зонах? Люди зимую їздять раз на місяць чи в два ,а влітку— через день. Вони більше заплатять за квитки, ніж зможуть виростити на дачах. Це взагалі — колапс!

І, що цікаво, електропоїзд все одно їде, хіба комусь шкода, що бабця пересидить місце?

Є ж багаті пенсіонери… Тоді інша арифметика. Залишити пільги тільки тим, у кого пенсія менше 2000 гривень. Таке вирішення проблеми найсправедливіше.

А взагалі, як всі виступають за справедливість! Одні пенсіонери їздять в місті трамваєм а інші — в селі — пішки! А чому не піднятися рангом вище — ті мають зарплати, пенсії по 300 тисяч , по 200, по 20, ще й премії на соті тисяч а народ — мільйони людей — мають по півтори тисячі гривень на місяць. Там, де копійки — шукаємо справедливості. А там, де мільйони й мільярди — той навіть не збираємося рахувати. Яка чудова арифметика!

А може статися, що пільги заберуть — а грошима і на 20% не відшкодують. Тобто компенсують 15-20 відсотками пенсіонерів. Те, що зробили з підвищенням пенсії.

Куди пенсіонер поткнеться добиватися? Хворий, безправний, без грошей на адвоката…

Так і залишиться: і без проїзду безкоштовного і без компенсації.

Олександр Рославець