Україна переживає епоху трансформації, яка має завершитись оновленням і омолодженням влади. На хвилі запиту суспільства на нові обличчя, телеканал ICTV організував проект «Нові Лідери»: безпрецедентний за масштабами для нашого медіапростору. І ось завершився етап інтернет-голосування за програми учасників, в п’ятірку лідерів за набраними голосами увійшла вінничанка Ганна Давиденко.

За неї проголосувало майже 1800 виборців. Це четвертий результат загалом і перше місце у напрямку «Стратегія».

Молода депутатка Вінницької міської ради, проректор Університету «Україна» прийшла на проект із програмою, яка запустить процеси докорінної зміни в культурі прийняття політичних і адміністративних рішень. Ганна Давиденко пропонує організувати Національну платформу політичної освіти жінок і, власне, активно займається цим уже кілька років.

Незбалансованість політичної системи, коли серед українських політиків лише 12% жінок, хоч загалом вони складають 54% населення, Ганна Давиденко вважає однією головних проблем держави.

— При такому тотальному домінуванні чоловіків, рішення які приймаються органами влади просто не можуть бути збалансованими, — каже молода депутатка. — А незбалансовані рішення не можуть бути ефективними. Як наслідок — маємо цілу низку проблем, з-під завалу яких наше суспільство не може вибратись десятиліттями.

Питання рівних можливостей і рівного доступу Ганна Давиденко вивчає уже багато років. І каже: головне зрозуміти те, що від збільшення частки жінок у політиці виграє усе суспільство. Як приклад наводить Швецію, досвід якої детально досліджувала. Зараз 43% депутатів у цій країні — жінки, а в уряді їх — половина. Ця скандинавська держава вже багато років тримається у трійці світових лідерів по рівню життя. Період сучасного процвітання Швеції почався саме з приходом у політику широкого загалу жінок. І це не збіг, а закономірність, адже подібну залежність можна відстежити на прикладі інших розвинутих країн.

— В Україні немає формальних перепон для участі жінки у політичному житті, — каже Ганна Давиденко. — Ніхто не заважає нам балотуватися в депутати різних рівнів. Але є родинні обов’язки, діти, застарілі стереотипи, невпевненість у власних силах. А ще недостатній рівень обізнаності. Через усе це більшість жінок навіть не задумується про політичну кар’єру.

Ганна Давиденко впевнена, що ситуацію можна змінити саме масштабною освітньою програмою. Цю роботу вона буду організовувати як серед депутатів різного рівня, так і серед жіноцтва, яке ще не робило перших кроків у політиці. В 2017 році вона стала одним із засновників громадської організації «Українська жіноча демократична мережа», в неї входять жінки-депутати різних рівнів і кількість членкинь уже перевищила дві сотні.

Разом з іншими активістками Ганна Давиденко уже вдруге організувала в Києві конференцію депутаток і представниць органів місцевого самоврядування «Жінки в політиці: сила в єдності». Вона пройшла 2 червня у готелі «Либідь» і зібрала представниць з усіх регіонів. Відкривала захід надзвичайний і повноважний посол США в Україні Марі Йованович. А Ганна Давиденко завідувала освітньою панеллю, на якій зокрема розповідала про участь у «Нових Лідерах» та свій масштабну програму.

Попереду у молодої депутатки гаряче літо. Адже 4 червня стартував третій етап телепроекту. Протягом трьох місяців учасникам потрібно власними силами активно просувати свої ідеї. Результати цієї роботи вони презентуватимуть в Києві на початку осені. Серед сотні претендентів наглядова рада обере десятку найбільш активніших і ефективних, які вийдуть у фінал проекту «Нові Лідери», що транслюватиметься на ICTV і триватиме більше ніж місяць. Організатори майже нічого не розповідають про те, що саме очікує на учасників у фіналі. Вони лише підкреслюють, що метою проекту є пошук «креативних, амбіційних людей з чистою репутацією».

Наразі Ганна Давиденко дякує усім, хто за неї голосував. І приступає до форсування реалізації свого проекту. У неї багато планів і ідей, як саме просувається робота вона регулярно писатиме у Фейсбук.

— Участь у проекті «Нові лідери» для мене — це ще один шанс пришвидшити створення сильного жіночого руху в Україні для прискорення змін в державі, — каже молодий політик.