Старші з них вже навчаються у Вінницькому педагогічному коледжі та Хмільницькому ліцеї послуг і мріють про подальше здобуття освіти. Навчався на педагога і син Василь, але 19-річним пішов в АТО. Усі діти кажуть на Єфімових «тато» і «мама». Золоте правило Єфімових: «Поганих дітей не буває. Головне — вчасно подати руку допомоги».

– Я за освітою вчитель початкових класів, — розповідає 51-річна мама Світлана Володимирівна. — Створили свій дитячий будинок сімейного типу в 1996 році. Наші рідні двоє дітей тоді вже виросли. Я мріяла про велику сім’ю, але третя дитина померла, і я зрозуміла, що більше народжувати не можу. Чоловік дуже вагався і півроку приймав рішення. Але коли побачив трійко дітей, яких залишили батьки напризволяще і невідомо, як би склалася їхня доля, то погодився забрати до нас додому.

Так і стали першими вихованцями будинку сімейного типу Єфімових малюки Рошак із Шаргородського району. Галинці тоді було 3 роки, Михайликові — 5, а Гриші — 1,5 року. Світлана Володимирівна пригадує, що вона тоді ще працювала у школі і було дуже важко поєднувати виховання дітей вдома. Доводилося завершувати хатню роботу опівночі і прокидатися до схід сонця. Чоловік був заробітчанином і часто від’їжджав з дому.

Зараз наймолодшому вихованцю Єфімових Руслану – 4 роки. Усі діти привчені до хатньої роботи та по господарству, старші працюють з батьками у полі. До того ж, усі — як дівчата, так і хлопці — займаються рукоділлям: шиють, вишивають, в’яжуть, працюють з папером і стрічками.

Так зародилася ідея виготовити літопис своєї великої дружної творчої сім’ї.

– Книга наша називається «Вишиванка родини Єфімових», — розповідає жінка. — Створювали її суто в українських народних традиціях. Кожна дитина представлена на окремій сторінці фотографією, текстом, твориком, яким вона бачить родинне щастя, та індивідуальними роботами. Прикрашена книга візерунками з бісеру. Ми, батьки, теж є на сторінках цієї книги як повноправні члени родини. Ексклюзивна книга має вільні сторінки, які заповнимо, коли наш сімейний дім поповниться іншими дітками.

Літопис родини Єфімових — на даний час єдина така книга в Україні і презентувалася на обласному конкурсі «Рецепти дитячого щастя великої родини».