Цього року в сезон закруток нечувана низька ціна на цукор на ринках Вінниці! За кілограм просять в середньому 12,5 грн. Ціна приємно дивує, адже торік вона була вищою на 5 — 6 грн. Базарники кажуть, це тому, що наш цукор ніби то не проходить європейські стандарти і його не купують за кордоном. До того ж, ринок заповнює значно дешевший тростинний.

– Ми звикли до бурякового цукру, з якого варимо варення, беремо на закрутки та інші потреби, а в Європі цього немає. Моя сусідка виїхала в Італію і каже, що там цілорічно свіжі фрукти та овочі і ніхто закрутками не займається. І ми вчимося робити заморозки на зиму, а тому цукру треба небагато. Зараз мало хто купує його мішками, — кажуть вінничани.

Досвідчені цукровики Вінниччини підтверджують, що нині справді «сидять на мішках з цукром», бо не можуть продати стратегічний продукт, на виробництво якого понесли величезні затрати. І це при тому, що в області працює всього 6 заводів, а колись було 40. Тому не приховують свого песимізму, що поріжуть чи не всі цукрозаводи, бо вони просто стають непотрібними. Хоч при цьому викидаються на вулицю тисячі працівників.

– Вінницький цукор має високу якість і пройшов євростандартизацію, і це неправда, що його не беруть у Європі, — каже голова асоціації «Вінницяцукор» Микола Власюк. — Інше питання — кому продавати? У нас немає ринків збуту, і в Європі. Цукру дуже багато виробляють Словенія і Чехія. У них планові поставки, а нам не дають квот. Торік продавали сировину в Європу тільки два наші цукрозаводи: Гайсинський і Крижопільський. Уявіть, Віннницька область виробляє стільки цукру, що вистачить його для всієї України.  А ще є інші області. В нас відійшли ринки Криму та Донбасу, не говорячи про Росію, якій ми продавали 3 млн тонн цукру. До того ж Кабмін обмежив у ціні, яка і без того падає, бо немає попиту.

Цукор для аграріїв, мов «зберкнижка», і вони продовжують вирощувати цукрові буряки як стратегічну сировину. В обласному управлінні АПР повідомили, що площ під цією культурою засіяно стільки, як торік. Вінниччина зберігає в Україні статус цукрової житниці — сіє найбільше цукрових буряків. Однак якщо не буде ринків збуту, то все це в найближчі роки може стати історією.