На ремонт будівлі, котра була доведена до повного захаращення, та реалізацію цілого проекту «За життя без насильства. Вінницька область» було залучено 2 мільйони гривень, ще 380 тисяч гривень виділено з обласного бюджету. І тепер засновники мають надію, що цей заклад стане безпечним місцем, де постраждалі від насильства жінки зможуть отримати необхідну психологічну, соціальну, правову підтримку для відновлення власних сил.

Для Вінниччини проблема домашнього насильства досить гостра, бо тільки минулого року було отримано майже 8 тисяч звернень про насильство в сім’ї. Це вже означає, що мовчати більше було нестерпно. Зазвичай наші жінки звикли замовчувати проблему, тому насправді їх значно більше. А ще на Вінниччині на обліку служб — семеро дітей, котрі постраждали від домашньої тиранії.

Тому вже у березні минулого року в обласній раді вирішили організувати комплексний центр надання соціальних послуг. Саме на його базі функціонуватиме нині притулок для жертв домашнього насилля.

– З ініціативи Міністерства соціальної політики України між обласною державною адміністрацією та Фондом народонаселення ООН був підписаний Меморандум про співпрацю, який дозволив нам залучити в область додаткові кошти на втілення спільного з ГО «Джерело надії» проекту «За життя без насильства. Вінницька область». Тож до кінця поточного року притулок для жінок, постраждалих від насильства, буде утримуватись за кошти Фонду народонаселення ООН. А по завершенні цього року ми зможемо продовжити його фінансування за кошти обласного бюджету, — розповіла директор департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Наталія Заболотна.

Заклад розрахований на 20 місць та облаштований усім необхідним для проживання тут жінок та жінок із дітьми. Перебувати у притулку жертви насилля зможуть терміном до 3 місяців.

Тим часом у Луці-Мелешківській вже два роки діє приватний кризовий центр «Дім Мама», в котрому мами з дітьми мають можливість жити до півтора року.

Ілона ВАЛЬТЕР