Не встигла Вінницька міська рада оголосити, що для купання відкрито цього літа тільки три пляжі: «Центральний», «Хімік» та «Гонтівський», як у воді вже знайшли кишкову паличку і Держпродспоживслужба ухвалила рішення про заборону купатися, навіть незважаючи на те, що умови на всіх трьох пляжах досить комфортні.

Та справа не в комфорті, а в якості води. Про катастрофічну ситуацію з водою у Вінниці говорили на позачерговій сесії обласної ради.

Ситуація насправді є критичною. Керівник лабораторії водоканалу розповіла, що джерело водопостачання обласного центру, тобто Південний Буг, для цього вже непридатне. Якщо минулого року ці проблеми ми мали наприкінці літа, то цього року вони почалися вже у травні. Нині ситуація така: вода поки що відповідає нормам з точки зору безпечності для людей. Але її колір, неприємний запах свідчать про те, що стан Південного Бугу дуже важкий.

Класність води у ріці понизилася до 4, а очисні споруди «Водоканалу» здатні очищати воду 2 класу якості. Керівники «Водоканалу» кажуть: ми намагаємося змінити технологію очищення води, міняємо мережі. А що ж будемо робити з самою рікою, з котрої беремо воду? Вона в жахливому стані! Детальної аналітичної бази стану ріки ми не маємо. На оздоровлення Бугу виділені немалі гроші, придбано два земснаряди. Утім, поки що вони не працюють — всі чекають закінчення нересту. Тим часом — розчищають притоку Південного Бугу і всерйоз міркують над артезіанськими свердловинами.

Але на сайті «КП «Вінницяоблводоканал» вже з’явилася офіційна відповідь:

«У Вінниці недостатньо підземних покладів для забезпечення міста водопостачанням. Воду розшукували фахівці трьох поважних інститутів та установ і знайшли всього три родовища: Деснянське, Побузьке та Пироговське. Та вони всі потреби міста покрили б лише на 40 відсотків». Тому підприємство найбільші надії покладає на очищення акваторії Південного Бугу земснарядами. Ще одним варіантом вирішення проблеми водопостачання Вінниці є будівництво інфільтраційного водозабору – свердловин вздовж пойми Бугу. Така вода за хімічними показниками буде наближена до річкової води, проте матиме суттєву перевагу: відсутність водоростей.

Як не стати жертвою купального сезону

Та навіть такі невтішні прогнози не змусять вінничан відмовитися від купального сезону в аномальну як для такої пори року спеку. Народ активно виїжджає на береги ставків та озер, котрих на Вінниччині кілька тисяч. Сезон почав відлік жертвам. Тому варто знати найпростіші правила, котрі допоможуть врятуватися.

У спекотний день після тривалого перебування на сонці лікарі не радять занурюватися у воду з розбігу. Краще робити це поступово, щоб організм поволі звикав до зміни температур. Якщо у воді судома звела ногу чи руку, великим пальцем руки різко і сильно (через біль) натисніть найчутливішу точку, й судома миттєво припиниться.

На озеро чи річку ліпше ходити з кимось, хто міг би в разі чого прийти на допомогу, не запливайте надто далеко.

Лікарі наголошують: біда найчастіше чатує на тих, хто лізе у воду напідпитку й пірнає в незнайому водойму. Тож нейрохірурги радять узагалі відмовитися від пірнання.

А ще — діти іти повинні купатися обов’язково під наглядом дорослих; не купайтеся i не пірнайте у незнайомих місцях, це можна робити у спеціально відведених місцях;  не купайтеся в холодній воді, щоб не сталося переохолодження; не пірнайте під людей, не хапайте їх за ноги;  не підпливайте до коловоротів, пароплавів i катерів; не стрибайте головою вниз у місцях, глибина яких вам невідома. Не забувайте, що вода несе й небезпеку!