У Вінницькому обласному центрі народної творчості презентували унікальну виставку гончарного мистецтва родини Сергія та Світлани Погонців із села Крищинці Тульчинського району. Це село відоме всій країні своїми майстрами. Кажуть, що до Великої Вітчизняної війни тут працювало близько 150 гончарів.

– Сергій Погонець гончарну справу освоїв залюбки, адже його прадід Гаврило та дядько Микола теж були гончарами, тож любов до роботи з глиною у Погонців закладена в їхніх генах. Також його навчав Семен Ковтун — дідусь дружини Світлани, яка є співавтором керамічних виробів Сергія. Як талановитий художник, жінка розписує керамічні вироби, що виходять з-під рук коханого чоловіка, і робить їх ще досконалішими, — розповіли у центрі народної творчості. — Спочатку майстриня декорувала роботи Сергія спіралеподібним орнаментом, що був характерним для прадавньої трипільської культури.

Нині сім’я Погонців відроджує славетні крищинецькі керамічні миски, розписані ангобами і покриті прозорою поливою. При виготовленні мисок Світлана і Сергій дотримуються традицій свого села. А цьогоріч подружжя прийняли у всеукраїнську спілку майстрів народного мистецтва України. Також у Всеукраїнському конкурсі «ЕтноПосуд-2018» Погонці здобули перше місце. Народною творчістю займаються і діти подружжя — дочка малює, а син також освоїв гончарний круг.

У нинішній експозиції родина Погонців представила понад 100 керамічних виробів, більшість з них – миски. Це і крищинецькі, адамівські та авторські за мотивами подільських розписів із використанням елементів технік «фляндрівка» та «пускавки». Крім того, глядачі виставки зможуть побачити керамічні глечики, горнята, трійнята, кухлі, чайні сервізи, баньки та інші вироби. Яскравим доповненням цієї краси стали роботи дітей подружжя.

Віталіна Володимирова