Про драматичну історію цього ставка наша газета розповідала кілька років поспіль.

– Ще два роки тому у ставку була вода, — розказував місцевий активіст Віктор Мовчан. — Але відтоді, як водойму віддали в оренду вінничанину Геннадію Римару, все почало занепадати. Він, по суті, знищив ставок, а разом з ним вода в криницях почала зникати. Центрального водогону у Гуменному немає, отже, й альтернативи — теж. Ми приходили до нього, говорили про проблему. Він тільки насміхався, мовляв, нічого, будете садити кабачки… Зчинився скандал, ми перекривали дорогу, викликали поліцію, коли він все ж почав знову спускати воду. На позачерговій сесії депутати сільської ради вирішили розірвати з ним договір оренди. Але вся проблема в тому, що дозвіл на оренду давало управління АПК. Ми звернулися до райдержадміністрації, облдержадміністрації, дзвонили на всі «гарячі лінії». Довгий час жодної реакції не було. Тим часом орендар вирощував рибу, а потім спускав воду, щоб її забрати. Проблеми селян його не хвилювали. За документами екологічних служб, цей ставок можна спускати тільки на 30 відсотків, бо тут мало приток і вода не набереться. А він навіть ту воду, що вже не проходила через гідроспоруду, перекачував помпою. Як результат — болото замість ставу, ні городину полити, ні худобу напоїти. Домовлятися з громадою у нього бажання не виникало.

Лише через рік оббивання порогів і резонансу справа зрушила з мертвої точки і у прес-службі прокуратури області повідомили: «На території Гуменської сільської ради Вінницького району місцевий підприємець допустив грубі порушення умов договору оренди ставка. Він здійснював спеціальне водокористування без наявності дозволу та вчинив заподіяння шкоди господарському об’єкту, що призвело до зниження рівня ґрунтових вод і обміління криниць у населеному пункті.

З метою ефективного використання земель водного фонду прокуратура звернулася до суду з позовом про розірвання договору оренди водного об’єкту площею майже 29 га та повернення державі земельної ділянки водного фонду загальною площею 32,4170 га.

Рішенням Господарського суду Вінницької області позов в інтересах держави в особі обласної державної адміністрації задоволено у повному обсязі». Та чи поверне це рішення воду у ставок та висохлі криниці?