Якщо говорити про спорт, то, безперечно що його візиткою на Вінниччині є дитячо-юнацька школа зі спортивної акробатики.  Але більшість її асоціює  у Вінниці як школу Леоніда Голяка, який, безумовно, разом із командою виховав «зорепад» тренерів. І тепр вже вони – відомі особистості Вінниччини.

Вже десятки років і наша газета писала про неймовірні звершення спортсменів школи.

Її випускників запрошували в найвідоміші циркові колективи світу, в т.ч. і цирк Дю солей…

Тільки вдумайтесь – за роки існування школи підготовлено 12 заслужених тренерів України, 67 майстрів спорту міжнародного класу, 203 майстри спорту та 14 заслужених майстрів спорту. Титули вражають, як і досягнення. Але ще більше вразив резонансний розкол у колективі із залученням батьків вихованців, який розгорівся кілька років тому і тліє й досі. В «культі особистості» та його рідних, упередженому ставленні до інших тренерів директора школи звинуватила його титулована вихованка, нині визнаний тренер і МСМК Людмила Малініна та інші тренери школи.

Бо, мовляв, титулований тренер-директор, його дружина та син, що також працюють тренерами в колективі, «узурпували владу»…

У коментарі нашій газеті тодішній директор та засновник школи акробатики такого рівня на Вінниччині та Україні, заслужений тренер України Леонід Голяк звинувачення відкидав та наголошував, що його опонентам просто не подобається залізна дисципліна, якої вимагає. Бо саме завдяки цьому було досягнуто таких результатів і виховано чемпіонів.

– А ці тренери більше лобіюють свої інтереси і готують кадри для виступів на кораблях для круїзів та ін. Тобто хочуть займатись власними комерційними проектами…

На жаль, до останніх днів директорства Голяка компромісу дві групи колективу не досягли.

– Саме це підкосило здоров’я заслуженого майстра спорту, і він почав хворіти. Далі взагалі написав заяву на звільнення, – пояснюють його прихильники.

– З умовою, що до конкурсу на заміщення посади директора в.о. стане його невістка Наталія. – зазначив директор департаменту Сергій Чернявський.

– Я виросла у сім’ї відомих і заслужених спортменів. Мій батько десятки років присвятив спорту, Він майстер спорту. Мама 44 роки пропрацювала на керівних посадах у спорті з них 25 директором школи вищої спортивної майстерності. Мій стаж у спортивних закладах Вінницької області складає 19 років. Коли стала дружиною майстра спорту та заслуженого тренера України Юрія Голяка, – одразу пройнялась цим спортом, життям цієї школи, раділа кожній перемозі.

Вважаю за честь стати продовжувачкою школи майстерності Голяків. Бо це справа життя і мого тестя – заслуженого тренера України і його дружини та сина.

Леонід Голяк віддав цій справі все своє життя, і перекреслити це все – означає знищити школу. Тому я йду на цю посаду, щоб знайти в колективі компроміс і не зарізати одним махом всі досягнення, яких досягла ця відома школа…

Андрій Кобчик, майстер спорту міжнародного класу, вихованець цієї ж школи, ще зовсім молодий (1994 р.н.) держслужбовець із департаменту, також заявив про наміри очолити школу.

– Переконаний, що я зможу знайти компроміс і примирити колектив. Там мають бути всі рівні. Ось і весь секрет.

Андрій бачить успіх школи у розширенні видів спорту, створенні її філіалів по всьому місту. Бо це комунальний, а не приватний заклад, і Вінницька область щороку тратить лише на оренду 3 млн грн., щоб утримувати його.

– Нам би зберегти хоча б те, що маємо, бо під час цих розборок багато хто просто взяв і забрав дітей. Я серед них. Боляче споглядати, як замість конструктивної роботи частина тренерів провокує «гризню», — заявили представники частини батьків.

– Нам видно, що голова департаменту С. Чернявський, як і частина депутатів, лобіюють Андрія. Але в нього ще так мало досвіду і вміння зрозуміти глибину цієї зіркової школи, – зазначали батьки, які прийшли підтримати Наталю та в її особі династію Голяків.

– Скажіть, що поганого в тому, що існує ціла династія Дерюгіних? Там і донька, і мати, і онука працюють. Але ж туди черги, щоб записатись. Бо вони титуловані спортсмени і школа дала результати світового значення. А в цирку скільки династій! Що в цьому поганого? — зазначили депутати, члени конкурсної комісії, хто хотів збереження «лінії Голяків» у цьому закладі разом із іншими іменитими тренерами та примирення усіх.

– Я нікого не лобіюю. У мене на руках звернення 9-ти тренерів, а це явна більшість, які просять припинити в їхній школі «культ особи». Подивіться на їх зарплати… — апелював голова департаменту Сергій Чернявський.

– Я просто шокована такими заявами. Зокрема про те, що Леонід Голяк, його дружина Галина Ковальчук та син Юрій  заробляють більше інших.. Але ж очевидно, що це їхні законні надбавки за титули – заслужений тренер 20 процентів, заслужений діяч  – ще 20, за кваліфікацію груп, за стаж – ось так і набігає. То що, накажете різати? Але ж це незаконно! І вони подадуть до суду! Зрештою ці зарплати були погоджені на початку року з головою управління і там Сергій Чернявський поставив свій підпис. Директором мене призначили пізніше.

– Для чого шукати якісь «зачіпки», для того щоб вижити Голяків із школи? Це ж люди, що створили все, що маємо зараз!

Ось такі непрості баталії тривали у залі і поза нею.

На комісії по відбору керівників комунальних заклад 7 депутатів підтримали Андрія. Решта виступила проти чи утрималась. Але цього не вистачило, щоб у Вінниці закінчилась ера Голяків і заклад очолив Андрій Кобчик.

Тому Наталя Голяк і далі буде очолювати заклад. Але в статусі в.о директора до наступних виборів.

А пристрасті навколо цієї зоряні спортшколи, схоже, не лише не вщухнуть, а розгоряться з новою силою.

– Що вони роблять, та тих Голяків хоч завтра заберуть з руками і ногами до інших міст та за кордон! Як у нас не вміють цінувати визнаних майстрів. Скажіть, ну чому ми захлинаємось у власній заздрості – топлячи не лише опонентів, але й себе?! — розмірковували у коридорах присутні.

Від редакції. Готові вислухати різні думки та судження. Враховуючи, що автор публікації є членом комісії по призначенню директора цієї спортшколи, просимо надсилати свої пропозиції, ділитись думками та аргументами, бо саме це допоможе як не знищити досягнення Голяка та його родини, так і не допустити «культу особи» в цьому закладі.