Днями у селі Махнівка на Козятинщині відбулась робоча зустріч місцевих та районних посадовців із директором обласного краєзнавчого музею Катериною Висоцькою. Під час неї сільська влада виступала із ініціативою створення музею на честь видатного композитора Тимоша Падури.

Він – відомий українсько-польський митець і громадський діяч, чия пісня «Гей, соколи» до нині залишається однією з найбільш виконуваних у Польщі та сприймається на рівні фольклорної, протягом свого життя нерозривно пов’язаний із Україною. Нащадок дрібношляхетської родини (гербів Сас та Задора), як польський патріот, наполягав на необхідності спільної боротьби поляків та українців за незалежність. Був співцем козаччини, популяризував український фольклор та музику. Власне на Вінниччині відбувалося його творче становлення. А у селі Махнівка Тимко Падура був похований.

Окрім створення музею, під час першої робочої зустрічі розглядалися питання про проведення пісенних конкурсів в селі Махнівка та сучасне облаштування місця, де планують встановити пам’ятник видатному композитору.

Валентина Лісова