Зустріч громади в держгеокадастрі пройшла мирно, ми почули один одного і дали місяць посадовцям для зрушення нашої проблеми із «мертвої точки». Юрій Козак пояснив нам, що по цій землі порушена кримінальна справа і слідчий із дня на день буде клопотати про її арешт., – повідомила голова ініціативної групи мешканців Михайлівки Людмила. – Тому від імені громади я хочу попередити всіх можливих покупців цієї землі не брати гріх на душу і не наживати собі проблем. Бо у нас дружна громада і свою землю ми відстоїмо!

Водночас, є варіант, що теперішні власники землі відмовляться від неї та підуть на обмін… Бо за словами Юрія Козака там є ще 23 гектари, на які громада дала би згоду виміняти своє пасовище.

Водночас, після закінчення акції протесту та зустрічі представників громади Михайлівки із Юрієм Козаком від Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області в редакцію надійшла інформаційна довідка. Ось її зміст:

– 6 липня 2017 року гр. Солонина Ю.В. (особа уповноважена громадою Гуменської сільської ради) звернулася до Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області з клопотанням про надання дозволу на розроблення технічної документації щодо встановлення меж земельної ділянки орієнтовною площею 26, 9 га в натурі (на місцевості), яка знаходиться на території Гуменської сільської ради Вінницького району. До поданого клопотання було додано графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування та розмір земельної ділянки, копію паспорта та ідентифікаційного номеру., – зазначено у довідці Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області.

– За результатами розгляду поданого клопотання листом Солонина Ю.В. була повідомлена про те, що визначена на графічному матеріалі земельна ділянка перебуває у приватній власності, а тому Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області не може надати дозвіл на розроблення документації із землеустрою.

З урахуванням того, що відповідна земельна ділянка перебуває у приватній власності, гр. Солонина Ю.В. вирішила оскаржити державну реєстрацію свідоцтв про право власності осіб, які отримали відповідну ділянку раніше, та зобов’язати Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області передати відповідну земельну ділянку їй в оренду.

Рішенням Вінницького районного суду Вінницької області від 06.06.2018 року в задоволенні позову Солонини Ю.В. до Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області було відмовлено.

Додатково повідомляємо, що до 2017 року жителі Гуменської сільської ради не звертались до Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області з клопотаннями про отримання спірної земельної ділянки в оренду. 12.06.2018 року до Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області на особистий прийом громадян звернулася громада Гуменої сільської ради щодо надання допомоги у вирішенні спірного питання. В ході розгляду звернення було встановлено, що на широкомаштабні роз’яснення, які проводились земельними ресурсами з метою пришвидшення оформлення громадських пасовищ Гумена сільська рада з клопотанням про передачу вказаної земельної ділянки до Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області не зверталась.

З метою вирішення конфліктної ситуації начальником Головного управління було надано вичерпну консультацію громаді щодо подальших її дій в межах повноважень Головного управління.