Літо — пора розваг та відпочинку, а крім того — вільний від навчання час. Більшість підлітків використовує його як можливість заробити додаткові кошти. Не завжди батьки можуть забезпечити дітей усім, чого вони хочуть. До того ж молоді люди прагнуть бути хоч частково фінансово незалежними, мати власні кошти на певні потреби. Ми дізналися у студентів декілька життєвих історій про заробіток влітку.

Роману Єфременюку 19 років і він щороку шукає роботу на літо. Минулого року , Роман працював офіціантом у кав’ярні , а цього року він вирішив пройти стажування вже у одному із ресторанів нашого міста. «Робота є – головне бажання», – каже Роман. « Не потрібно боятися чи соромитись роботи, бо кожна робота приносить заробіток , який влітку потрібен як ніколи, особливо коли в тебе ще й дівчина є». . Робота важка, але і заробітна плата не мала. Якщо завзято працювати – можна за місяць заробити 7000 гривень і це без чайових. Я в день отримую приблизно 200-300 гривень чайових. Тож, працюючи офіціантом без грошей не залишитесь».

А ось Ілона Рибак (20 років , студентка 4 курсу) віддає перевагу роботі в інтернеті. «Нещодавно знайшла сайт, на якому потрібен був перекладач іноземних мов. От і подумала, як добре , відразу робота за спеціальністю. Проте є і недоліки. Потрібно було не перекладати тексти , а листуватися з іноземцями під іншими іменами та витягувати з них за це гроші. Відразу зрозуміла , що така робота не до душі і наступного дня вже перекладала тексти з іншого сайту. Цю роботу знайшла на сайті «work.ua». Подивилась , що зарплата від 5000 тисяч і не роздумуючи відразу скинула резюме. Але з часом , працюючи так званим копірайтером , зрозуміла, що гроші платять за кількість надрукованих знаків. Тож така робота не для мене. Хочу отримувати конкретну зарплату і спати спокійно».

Марині Кравчук 18 ,і влітку вона продає морозиво та освіжаючі напої. « Літо – це пора, коли дівчата можуть вдягнути легеньку сукню і лише одним поглядом заманити людей купувати у мене морозиво. Тому користуючись нагодою , заробляю гроші таким чином. Не бачу в цьому нічого сором’язливого , робота як робота. Мінус лише в тому , що цілий день потрібно знаходитись на сонці, тому людям із захворюванням серцево-судинної системи така робота може лише нашкодити. За день на жарі – можна отримати 150 гривень. Усе залежить від того , скільки морозива чи квасу ти продала».

Тобто за місяць такої роботи ви зможете отримати 4000-4500 гривень. Не так все і погано. Робота не важка, от тільки всі ваші торги залежатимуть від погоди, бо морозиво і квас частіше за все купують в жару. Ми дізналися де найвигідніші точки з продажу морозива : район центрального автовокзалу , залізничний вокзал, парк ім.Горького, район будинку офіцерів. Отож , якщо буде бажання влаштуватись на таку роботу – підходьте до цих точок і запитуйте , вони обов’язково дадуть вам контакти директора , з яким ви зможете поговорити.

Ми поцікавилися, чи охоче беруть підлітків на роботу. Працівники сфери послуг пояснюють, що зазвичай без проблем працевлаштовують тих, кому виповнилося 16 років. Із молодшими важче, бо умови праці дітей такої вікової категорії строго регламентуються законом. До того ж деякі з охочих ще не досить відповідально ставляться до завдань, запізнюються тощо. З іншого боку, для легкої роботи роботодавці навіть зацікавлені в юних працівниках, адже вони більш амбітні та гнучкі до вимог. Тож головне − бути відповідальним і працелюбним, а вік має другорядне значення.

Користуючись нагодою хочемо порадити топ 10 робіт , куди можна влаштуватися влітку , і головне куди тебе точно приймуть :

– Промоутер. Найбільш поширена вакансія, адже зазвичай робота промоутера досить проста. В обов’язки може входити як просте розклеювання оголошень, так і промоакції із залученням уваги покупців, проведенням мінімальних консультацій тощо. Заробітна плата від 3000 гривень.
– Кур’єр. Добре підійде для тих, хто орієнтується на місцевості та має велосипед. Заробітна плата від 3500-4000 гривень. Недолік роботи полягає в тому, що, скоріш за все, доведеться бути напоготові весь день;
– Оператор колл-центру. Досить відповідальна робота, на яку можуть влаштуватися 16−17-річні. Зазвичай роботодавці вимагають грамотне володіння українською та російською мовами; Заробітна плата від 4000 гривень.
– Різнороб. Робота − для хлопців міцної статури. Це може бути праця на різних будівельних об’єктах та допомога в ремонтних роботах; Заробітна плата від 3000-7000 гривень. Усе залежить від виду цієї роботи.
– Прибуток від хобі. Найкращий і найприємніший спосіб заробітку − вчити або продавати те, що вмієш робити. Якщо в дитини є нахил до фотографії, вона може спробувати себе в ролі фотографа-аматора, а згодом пропонувати й платні фотосесії. Якщо є талант до малювання, то можна малювати на замовлення або створювати оригінальні ескізи для тату; Заробітну плату ви встановлюєте самі , оскільки ви самі цим займаєтесь
– Хенд-мейд. Дуже популярний та цікавий спосіб заробітку, адже вироби ручної роботи високо цінуються, деколи за них готові платити немалі гроші. Створена власноруч біжутерія, блокноти, аксесуари, бісероплетіння, в’язання, шиття − це все можна перетворити на гарний спосіб заробітку, якщо додати трохи креативу; – Репетитор. Якщо підліток має високий рівень знань із мови, математики, історії чи будь-якого іншого предмета, то він може платно допомагати молодшим учням.
– Інтернет. Способів заробити в мережі − безліч, але найбільш прийнятна для підлітків робота копірайтера, наповнювача сайту, адміністратора онлайн-спільнот і блогера. Якщо освоїти ази комп’ютерних наук і трохи вникнути в атмосферу фрілансингу, то можна непогано заробити, не виходячи з дому. Заробітна плата від 5000 гривень.
– Вигулювання собак. Не надто популярна послуга у Вінниці, але знайомі батьків чи просто сусіди з радістю погодились би на це. Сюди ж належить догляд за тваринами/рослинами під час відпустки та інші послуги на кшталт миття машин чи догляду за квартирою; Ціни за такі послуги приблизно 50-100 гри/день.
– Продаж старих речей. Напевне, найпростіший спосіб заробити. Одяг, з якого дитина виросла, велосипед, що припадає пилом, старі підручники, різні речі, які ще можуть комусь знадобитися, можна легко продати на різноманітних сайтах. В Інтернеті є безліч платформ для розміщення безкоштовних оголошень про продаж речей, наприклад ОLХ.соm.

Тож якщо тобі вже виповнилося шістнадцять і ти мрієш заробляти собі на речі , які не купують батьки то мерщій бери рюкзак і біжи влаштовуватись на роботу.

Ірина Кальченко