Масштабний ексклюзивний проект під назвою «Транскордонна мережа для інноваційного сільського господарства», в рамках якого і створено Агрокластер «Дністер», має на меті підвищити конкурентоспроможність аграрного сектора Вінниччини за рахунок розширення партнерства по обидві сторони українсько-молдовського кордону.

Адже географія проекту розповсюджується якраз на Вінницьку область та Республіку Молдова. Втілюватимуть інноваційний задум ГО Єврорегіон «Дністер» спільно з молдовською ГО «Кутезаторул».

Проект фінансується Європейським Союзом, на його реалізацію було виділено 297 тисяч євро.

Агрокластер – це своєрідна кооперація аграрних компаній, яка має ціль об’єднати конкурентів заради спільної вигоди, в першу чергу – матеріальної.

Наприклад, щоб задовільнити об’єми експорту, які потребує Європа, партії товару можуть готувати кілька виробників, що виготовляють аналогічну продукцію. Це дасть змогу підприємцям зменшити матеріальні та часові затрати. Також деякі фрукти та ягоди неможливо поставляти без первинної переробки (заморозка, сушка). Це ще один приклад доречності об’єднання та співпраці підприємств. У результаті, така співпраця дасть можливість переробляти більше продукції та частіше експортувати її на зовнішні ринки.

Такі об’єднання сформують стійкий виробничий ланцюг з виробників, переробників, фасувальників, постачальників, логістів та підприємств по зберіганню продукції у Вінницькій області та Молдові.

Крім того, Агрокластер буде проводити оцінку якості продукції і в подальшому сертифікувати її згідно з всіма вимогами Європейського Союзу.

В результаті, підприємці вироблятимуть високоякісну продукцію, матимуть широкий ринок збуту та відповідний європейський дохід.

Організатори проекту розуміють, що більшість підприємців до кінця не розуміють, як працюють кластери, тому вони надаватимуть консультації та інформуватимуть усіх бажаючих бізнесменів сільськогосподарського сектору.

Для більш детального інформування буде створена онлайн-платформа транскордонного сільського господарства.

Агрокластер «Дністер» працюватиме також і над підвищенням рівня професійних знань і навичок сільгоспвиробників. А щоб з розумом та максимально продуктивно можна було використати землі, кластером будуть впроваджуватись нові види культур для комерційного вирощування, які підходитимуть саме для наших грунтово-кліматичних умов.

Важливо, що партнером цього масштабного проекту є Він­ницька обласна державна адмі­ністрація.

«Створення кластера дасть аграрній сфері області потужний поштовх, хоча Вінниччина й так у лідерах з-поміж інших регіонів по багатьох показниках. Для ефективної роботи ми запросимо виробників із різних галузей сільського господарства, що дасть вищі шанси на успіх і вигідну кооперацію», — вважає заступник начальника Департаменту з питань АПК Вінницької ОДА Валентина Кирилюк.

У тому, що кластер підвищить конкурентоспроможність сільського господарства і сприятиме його розвитку відповідно до європейських та міжнародних стандартів, переконаний голова Єврорегіону «Дністер» Сер­гій Татусяк:

«Це важлива подія, яка, на моє тверде переконання, матиме позитивний вплив на розвиток сільського господарства України та Молдови. В рамках Проекту «Транскордонна мережа для інноваційного сільського господарства» створено міжнародний сільськогосподарський кластер «Дністер», який об’єднуватиме фермерів, товаровиробників та сільгоспідприємців, що зацікавлені в розширенні своїх можливостей та виході на європейські ринки. Вже вчора ми зробили перші кроки до ефективного розвитку і під час загальних зборів членів Правління уклали угоду про співпрацю українсько-молдовського Агрокластера «Дністер» та міжнародного прикарпатського агроспоживчого кластера «Агро-Карпати». І це тільки початок».

– У форматі Агрокластера і цієї угоди ми шукатимемо місце українського виробника на ринках Євросоюзу. Там є багато сфер, де ми можемо бути, але для цього ми маємо бути більш активними. Також з цим форматом роботи у Вінницькій області маємо дійти до кожного товаровиробника, – прокоментував подію президент Агрокластера «Дністер» Василь Петриченко (ред.-доктор сільськогосподарських наук, професор, академік НААН, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки).

Віктор Горбань