Третього травня нинішнього року виповнилось 145 років з тих пір, як перестало битись  серце відомого класика української літератури, гумориста, громадського діяча Степана Руданського, першого міського лікаря Ялти. Після закінчення медико-хірургічної академії в Санкт-Петербурзі у 1861р., протягом 12 років, він обіймав посаду міського лікаря в Ялті та за сумісництвом був лікарем маєтків князя Воронцова, карантинним лікарем у порту та повітовим лікарем. Започаткував в Ялті санітарно-епідеміологічну та ветеринарну службу організував медичну бібліотеку. За його ініціативи споруджено міський ринок та водогін. Нагороджений орденом Станіслава ІІІ ст. Одна з центральних вулиць міста носить його ім’я. Поховано поета-лікаря на Старо-Масандрівському цвинтарі в Ялті. В такі скорботні дні на його батьківщині, в селі Хомутинці Калинівського району, була проведена панахида на могилах його батьків. Таку ж поминальну службу здійснив і священик Борис Пентюк з м. Вінниці у своєму храмі Іоана Предтечі. А в медіа теці  Житомирського міського колегіуму відбувся відкритий урок української літератури під керівництвом вчительки Віри Павліченко. Були присутніми запрошені гості – голова Житомирської обласної організації «Просвіта» ім. Т. Шевченка, заслужений журналіст України. професор Святослав Васильчук, працівники ЗМІ, зокрема тележурналістки Людмила Натикач та Віра Чернець, правнучатий племінник поета, підполковник медичної служби Олексій Боржковський. Влаштували і книжкову виставку творів Степана Руданського та перегляд телефільмів про його життя і творчість.

Учні 6–го «Г» класу Єва Григор’єва, Іван Кондратюк, Микита Довголюк, Олександра Барилюк згідно програми імпровізували твори поета, які вивчають у школі: «Свиня свинею» та «Добре торгувалось».

Під час проведення міжнародного літературно-мистецького свята “В сім’ї вольній, новій” на Вінниччині, деякі письменники України побували в с. Хомутинці. Це поет, лауреат Шевченківсьої премії Леонід Гарлач, поет Петро Засенко, поет-перекладач з Болгарії Захарі Іванов, поетеса Богдана Гайворонська, народний артист України Василь Нечепа та ін. Вони відвідали садибу Руданських, літературний музей поета, де сільський голова Оксана Мудрик розповіла про життя та творчий шлях Степана Руданського. Потім гості поклали квіти на могили його батьків.

Навесні цього року члени хмельницької крайової організації всеукраїнського лікарського товариства імені Степана Руданського під керівництвом нейрохірурга Бориса Ткача на території обласної лікарні посадили декоративні дерева та кущі в знак пам’яті про поета-лікаря. Віднині цей сквер носитиме його ім’я.

Надійшли вісті і з окупованого Криму. Там земляк поета, уродженець села Котюжинці, Анатолій Єфімов, до річниці з Дня народження поета написав статтю “Первый городской врач Ялты” та опублікував її в газеті “Крымские известия” №82 за 15 травня 2018 р. Разом з Катериною Ряполовою з якою доглядає за могилою С. Руданського посадив біля могили 35 тюльпанів. Всі вони зацвіли. Багато років з О. Боржковським клопочется про спорудження в Ялті пам’ятника С. Руданському. А вчителька української мови та літератури Ялтинської середньої школи Валентина Овсійчук прийшла з учнями на цвинтар і поклали на могилу поета живі квіти.

Микола Сарахан