Правоохоронці встановили, що уродженець Луганщини у 2017 році разом з батьками поїхав до тимчасово непідконтрольного українській владі Луганська для вирішення майнових питань.

– Під час перебування в місті хлопець спільно з патріотично налаштованими місцевими жителями підняли на флагшток біля школи, де він раніше навчався, прапор України. Юнаків затримали учасники незаконних збройних формувань та насильно утримували у будівлі місцевої пенітенціарної установи, — повідомили у прес-службі управління. — При цьому українських бранців допитували представники так званого «МГБ ЛНР», які застосовували до них заходи психологічного та фізичного тиску. Унаслідок ефективної оперативної комбінації співробітники СБУ вивели незаконно затриманого юнака на підконтрольну українській владі територію та повернули до Вінниці.

Як вдалось дізнатись, звільнений 18-річний хлопець навчається у Донецькому національному університеті. Разом із двома однолітками вони вивісили в Луганську наш прапор, малювали на стінах українську символіку і скинули з постаменту бюст Жукова на території школи № 36 у кварталі Сонячний. Їх бойовики затримали та звинуватили у вандалізмі, тобто – «осквернення і псування майна з мотивів політичної та ідеологічної ненависті». Справу навіть встигли передати до суду, і юнакам загрожувало до 12 років тюрми.

Досі ніхто із керівництва закладу та викладачів розповідати деталі не може. Так само мовчать і спецслужби, адже зайва інформація може нашкодити безпеці студента…

Валентина Лісова