З 1 липня цього року мінімальна пенсія для тих, хто має необхідний стаж роботи (25 років для чоловіків і 20 років для жінок), буде не менше 1434 грн на місяць. Зараз мінімальна пенсія – 1373 грн. Як повідомляє прес-служба ПФУ, мінімальні пенсії нині отримують майже  300 тис. українських пенсіонерів із загальної кількості 11,7 млн (або 2,6%).

Крім того, є 89 тис. соціальних пенсіонерів, яким платять 30% мінімалки – 412 грн., бо в них немає необхідного стажу роботи. Але з 1 липня соцпенсіонери отримуватимуть на 18 грн. більше.

Отримають надбавку і ті, хто заробив собі на старість більше, ніж 10 мінімальних пенсій, це близько 10 тис. осіб. Зараз їм виплачують не більше 13 730 грн, а з 1 липня почнуть платити не більше 14 340 грн. (при відповідній нарахованій пенсії).

А ось для тих, у кого пенсія вище 1 434 грн, але нижче 13 730 грн, нічого не зміниться. Правда, за винятком тих, хто отримує надбавки до пенсії у відсотках від прожиткового мінімуму.  Наприклад, учасники бойових дій мають доплату до пенсії в розмірі 25% ПМ, зараз вона 343 грн, з 1 липня буде 358 грн.

У грудні  2018-го  буде ще один перегляд мінімальних пенсій — до 1497 грн. При цьому знову зростуть і соцпенсії, і доплати, які обчислюються у відсотках від ПМ.

Міністр соцполітики Андрій Рева обіцяв, що уряд незабаром планує підвищення пенсвиплат для тих, хто має великий трудовий стаж, але отримував невелику зарплату. “Виплати виростуть для 3 млн пенсіонерів”, – пообіцяв Рева, але не повідомив, коли і яким способом. А фінансові експерти вважають, що найпростіший шлях – збільшити для цих людей цінність кожного відпрацьованого року, повернувши коефіцієнт 1,35 (зараз він дорівнює 1).

Нагадаємо, 8 червня у Верховній Раді зареєстрований проект постанови щодо звільнення Андрія Реви із посади міністра соціальної політики України. Його внесли дев’ять депутатів під №8451 від 7 червня.

“Враховуючи незадовільну ситуацію, яка склалася із дотриманням прав внутрішньо переміщених осіб, а також соціальним забезпеченням інших категорій населення, постанова передбачає визнання роботи Міністерства соціальної політики України незадовільною та звільнення із займаної посади Реви А.О.”, – пояснили ініціатори проекту.