Тож, закінчивши школу міліції, ось уже 11 років працює дільничним офіцером Лівобережного відділення поліції у Вінниці. Чесно кажучи, це подвиг, бо стільки часу на такій відповідальній посаді ніхто не затримувався.

– Моїм наставником був капітан Юрій Єлєніч. Саме він і передав мені знання та вміння. До своєї роботи звик, й мені вона подобається. Я знаю всіх людей з моєї дільниці, — починає розмову Владислав. — А вона у мене чимала — понад 10 тисяч людей. Належать до неї вулиці Петра Запорожця, Некрасова, Хутір Шевченка, Коцюбинського, Євгена Пікуса, Тімірязєва, Острозького, Довженка, Замостянська, Янгеля, Стрілецька, район залізничного вокзалу.

За роки роботи Владислав Ратушний встиг не за одним злочинцем поганятися. Та найбільше, зізнається, крадіжок, шахрайств й адміністративних правопорушень — куріння у невстановлених місцях, розпивання спиртного. Бореться дільничний зі збутом наркотиків та незаконною діяльністю залів ігрових автоматів.

Минулого року Владислав всього за два дні розкрив особливо важкий злочин — вбивство.

– По вулиці Тімірязєва повертався додому чоловік — працівник СТО. Напередодні він відпочив із друзями та був трохи напідпитку. Але поводив себе скромно, нікого не чіпав. У руках тримав сумку. Та раптом чоловіка перестріли троє незнайомців, яких перед тим бачили у гральному закладі неподалік. Вони напали на нього, проте останній чинив опір. Один із зловмисників вхопив ножа та став завдавати удари чоловіку. Від отриманих травм він помер. Тіло людини знайшли перед ранком перехожі. У покійного залишились дружина та двоє діток.

Свідків трагедії не було, камери спостереження нічого не давали. Але у мене налагоджена робота із мешканцями дільниці. Від них дізнався важливу для себе інформацію. І зумів встановити вбивць.

Місцеві свого дільничного знають у обличчя. Раптом щось трапиться, не телефонують на 102, а прямо — на мобільний. Викликають і посеред ночі, і у вихідні, і на свята. Сам Владислав на це реагує філософськи: «Десять років працюєш на свій авторитет, а потім він на тебе. І втратити його дуже легко, а ось знову підняти — вкрай важко. Люди мені довіряють, і це радує. Попереду роботи ще багато. Тож будемо працювати, аби довіра до поліції лише зростала».

Вільний від роботи час Володимир Ратушний присвячує своїй родині — дружині та трирічному синочку.

Віталіна Трудько

Від редакції. Вітаємо з професійним святом всіх вінницьких дільничних!