Багато великих людей померли від алкоголізму. Не стала винятком геніальна французька співачка Едіт Піаф. Смерть жінки настала після тривалих запоїв. Вона втрачала контроль над своїми вчинками, від чого часто потерпала в суспільстві і сімейному житті.

«AlkoBlog.com» також надає влучну аналітичну інформацію. Сергій Єсенін проводив багато часу «в кабаках» і пішов з життя занадто рано. Зірка «Піратів ХХ століття» Микола Єременко помер від обширного інсульту, який спровокував тривалий запій. У пресі цю інформацію тривалий час ретельно приховували, розповідаючи в масах, що актор мав серйозні проблеми з серцем. Багато зірок не люблять зізнаватись, що їм реально допомогли відомі фахівці. Адже анонімне лікування — їх законне право. Юрій Ніколаєв — відомий шоумен, ведучий «Ранкової зірки», не приховув від преси, що мав схильність до спиртних напоїв. Довгий час він намагався перебороти цю згубну звичку самостійно, але все одно періодично до неї повертається. Він каже, що забути про хронічний алкоголізм йому допомагає робота, молода дружина і чітке розуміння того, що з кожним роком він уже не молодіє. У 1989 році я з ним зустрівся випадково в ліфті останкінського телебачення. Я миттєво все відчув, зрозумів, та сумніваюся, що він кинув пити самостійно, без допомоги фахівця. Його тезка, відомий актор і «буржуй» Валерій Ніколаєв також став частенько з’являтися в нетверезому стані. Мало того, під впливом спиртних напоїв він загрожує життю мирного населення. Не так давно «буржуй» в п’яному вигляді здійснив наїзд на пішохода і був затриманий. Пізніше його відпустили, але він повторно потрапив в КПЗ. Сьогодні Валерій Ніколаєв знаходиться під слідством. Він так і не став розсудливим та не бажає лікуватись.

Але інші актори після тривалих запоїв змогли перебороти згубну звичку. Відомий «мент» Олексій Нілов тривалий час був в запоях, але після клінічної смерті живе повноцінним життям. Актор Олександр Домогаров, незважаючи на свою стрімку і успішну кар’єру, також систематично зловживає спиртними напоями. У стані алкогольного сп’яніння він поводиться неадекватно, часто піднімає руку на жінок. Як і Ніколаєв, він кілька разів притягувався за свої протиправні дії, однак адміністративні стягнення не справили на нього належного впливу. Це вже діагноз.

Ці люди не вважають себе хворими на алкоголізм і не бажають позбавлятися від залежності. Нерідко вони переходять на важкі наркотики. Однак в «кайфі» так званого кайфу не буває. Я неодноразово звертав увагу широкої читацької аудиторії на трагічну кончину легендарного Володимира Висоцького і знаменитої Вітні Х’юстон.

Але вихід до світла є! Яскравий приклад — це прекрасна Лайма Вайкуле та чудовий маестро Раймонд Паулс. Стас Михайлов також був на краю прірви. Це були важкі часи. Він стояв на вулицях і роздавав запрошення на свої виступи. Але в залі рідко набиралося більше 10 осіб. Вечорами він напивався до безпам’ятства, ночував у підворітнях, а під ранок повертався в свою стару кімнату в комуналці і знову прикладався до пляшки. Запої могли тривати тижнями. Складно повірити, але зараз ця людина очолює список «Форбс» як найбагатший співак. Стас Михайлов зміг не тільки перемогти алкогольну залежність, а й домогтися неймовірного успіху в житті. Він найпопулярніший виконавець, натхнення для інших хворих, прекрасний батько. А влітку в його родині ще очікується поповнення.

Наш легендарний друг Андрій Макаревич колись з приятелями також розпивав дешеве «чорнило» з одного горла». Але він «не прогнувся під мінливий світ». Це моя улюблена пісня.

Беріть приклад з великих переможців!

«ДАО». Вінниця.
Олександр Овсянюк