Поки одні вінничани насолоджуються неймовірним ароматом липи, для інших пік її цвітіння — це чудовий спосіб підзаробити. Уже зараз на ринку “Привокзальний” приймають сушену липу. За кілограм правлять 150-170 гривень. Галина Валігура із Літинщини уже заробила на цьому 1300 гривень.

– Сусідка два тижні тому здала ще й бузину, то отримала 9000 гривень. Тепер перейшла на липу. Кращий час для заготівлі сировини — опівдні, коли квітки розкриті. Не варто збирати пошкоджені суцвіття, з іржею, пожовклими або потемнілими листками, уражені шкідниками та хворобами. Не можна робити це після дощу або в росу, – каже жінка. – Скласти висушену сировину краще в паперові пакети: вони забезпечують хороший доступ повітря. Можна також використовувати керамічні горщики або полотняні мішки.

А ось травниця із Вінниці Ліана Пономаренко теж зараз активно збирає липовий цвіт. Щоправда, не для продажу, а лікування.

– Те, що липа корисна, відомо вже давно. Вона росте всюди, її садили навіть біля храмів і церков як цілюще і священне дерево. Раніше при народженні дитини було прийнято садити липове дерево, яке було оберегом немовляті. Липовий цвіт в першу чергу корисний у холодну пору року, оскільки він захищає від застуди і насичує вітамінами. Чай з липи має протизапальну, потогінну і жарознижуючу дію, володіє хорошими відхаркувальними властивостями, – додає пані Ліана. – Липовий чай також виводить токсини з організму і допомагає впоратися з симптомами застуди. Липу використовують для лікування різних захворювань дихальних шляхів, при застуді і високій температурі. Вона багата вітамінами, в тому числі вітаміном С, а також каротином, флавоноїдами і ефірними маслами. Чай з липи застосовують при сечокам’яній хворобі, циститі і запаленнях сечовивідних шляхів, оскільки вона володіє хорошим сечогінним ефектом. Також добре виводить жовч з організму і гарно впливає на діяльність травної системи.

Віталіна Володимирова