Андрія Реву, колишнього заступника міського голови Вінниці Володимира Гройсмана, призначили на посаду міністра соціальної політики України у квітні 2016-го. А вже через рік українців шокував “перл” міністра у телеефірі: “Менше жерти треба!”. Соцмережі вибухнули обуренням, згадали і про зарплату самого  Реви у 103 тис. грн., і про космічні заробітки по 6-7 млн. грн/міс.(!) у Мінюсті. “Ці шалені гроші отримують клерки, наближені до керівництва! Просто немає слів! Ця влада приречена!» – коментували у Facebook.

– Геть їх всіх! Дістали “грамотні” міністри!  А далі скажуть, що ми багато “жеремо” електрики, газу, тепла, води, – піднявся інфошум у сайтах.

Люди не простили Реві і невдалу пенсійну реформу.

– Це лохотрон, а не  реформа! 40% (!) пенсіонерів Вінниччини  отримали додатково менше 200 грн. Що дає така мізерна надбавка при шаленому стрибку цін? Ні-чо-го! Ми як були голодними, так і залишились! – скаржились вінничани.

Нагадаємо, військові пенсіонери із опудалом міністра соцполітики Андрія Реви вийшли у кінці лютого на мітинг під Вінницьку ОДА, організований Всеукраїнською ГО “Спілка офіцерів Україниˮ і ще 17-ма громадськими організаціями.Учасники обурювались постановою Кабміну №103 і «розстрочкою» на свої нові пенсії аж до 2019-2020 років. Вони заявили, що суддям, прокурорам, силовикам нараховують десятки тисяч грн/міс,  а колгоспники із 40 роками стажу досі отримують 1500 грн. і вийти під ОДА не можуть!

Втім, міністр соцполітики Рева у травні повідомив,  що уряд планує підвищення пенсійних виплат для тих, хто має великий трудовий стаж, але отримував малу зарплату. “Виплати виростуть для 3 млн пенсіонерів”, – пообіцяв Рева, але не сказав, коли і як. А фінансові експерти вважають, що найпростіший шлях – це збільшити для людей цінність кожного відпрацьованого року, повернувши коефіцієнт 1,35 (зараз він дорівнює 1).

– Скандальний міністр Андрій Рева не лише великий поціновувач смачної  їжі, але й знавець жіночої краси, – зазначив відомий блогер Михайло Шнайдер.  – Він взяв своїм заступником 30-ти річну Олександру Чуркіну, зеленооку  рудоволосу гарну жінку. А тепер увага !!! Зарплата Олександри становить близько 93 тис. грн./міс.!

Правда, блог Шнайдера був видалений, але ним встигли поділитися користувачі мереж.

Початок літа в уряді видався бурхливим… 4 червня Гройсман зробив заяву про Антикорупційний суд.  7 червня країну сколихнула звістка про  звільнення Олександра Данилюка з посади міністра фінансів. Подання прем’єр-міністра Гройсмана підтримали 254 нардепи. В.о. міністра фінансів призначено Оксану Маркарову.

А вже 8 червня на сайті ВР з’явився проект постанови №8451, запропонований дев’ятьма народними депутатами: Олексій Рябчин (“Батьківщина”), Сергій Каплін (БПП), Наталія Веселова (позафракційний), Сергій Тарута (позафракційний), Наталія Новак (БПП), Віктор Чумак (позафракційний), Юрій Дерев’янко (позафракційний), Олександр Сугоняко (БПП) та Юрій Левченко (позафракційний).

“ Враховуючи незадовільну ситуацію, яка склалася із дотриманням прав внутрішньо переміщених осіб, а також із соціальним забезпеченням інших категорій населення, постанова передбачає визнання роботи Міністерства соціальної політики України незадовільною та звільнення із займаної посади Реви А.О.” – пояснюють ініціатори проекту.

Сам Андрій Олексійович Рева досить спокійно коментує чутки про своє звільнення.

– Мене в уряд делегувала фракція БПП. І насамперед я відповідальний перед нею. Негативної оцінки за свою роботу я від БПП не одержував. Розбіжностей з прем’єр-міністром в мене немає. Критика – це нормальне явище. Одного разу я покину посаду, яку обіймаю. Це неминуче. Але думати треба не про відставку, а про роботу! – зазначив Рева.

Та зміни назрівають… Новина розлетілась моментально – 13 червня Кабмін  призначив заступником міністра соцполітики України Ларису Попову, яка очолювала департамент соціальної політики Вінницької міської ради.