Про це повідомили фахівці з Інститутуту археології Національної академії наук України.

Привертає увагу «методика» грабіжників: основний шурф пробив центр насипу і центральну поховальну камеру. Два менших були викопані у південно-східній частині кургану, де, мабуть, були зруйновані бічні поховання. І, врешті, південно-західний схил насипу був перекопаний, вочевидь, у пошуках тризни або бічного кінського поховання. Це вказує, що грабіжники діяли зі знанням справи, — кажуть дослідники. — Судячи зі слідів, пограбування було здійснене зовсім нещодавно. Особливо прикро те, що мародери, судячи з усього, не приховували своїх дій і не побоювались за можливі наслідки. Адже курган добре видно і з села, і з траси Дашів — Іллінці.

Кореспондент поспілкувався із місцевими жителями Кальника. Ось що вони нам розповіли.

– Дійсно, якщо їхати з боку нашого села до Іллінців, є кургани. Але, як нам відомо, їх розкопано ще в 20-х роках минулого століття. Скоріш за все, це козацькі поховання. Адже свого часу у наших краях були великі бої Івана Богуна з поляками. Він очолював Кальницький полк, — кажуть люди. — Нещодавно односельчани розповідали, що бачили біля поховань свіжу землю. А кількість ям збільшилось. Підозрілих осіб тут ніхто не спостерігав.

Тим часом у прес-службі обласної поліції повідомили, що із заявою про пошкодження курганів до них ніхто не звертався. Та після публікацій у ЗМІ дільничний звернувся із рапортом до начальника відділення поліції. Наразі внесено відомості до журналу єдиного обліку. Триває перевірка.

Валентина Лісова